Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Nejlepší absinthy (absinty), které můžete koupit v roce 2023

27. 9. 2022 aktualizováno

Absinth. Zelená víla. „Lék na všechno“. Van Gogh si údajně po požití absinthu uříznul ucho. Silná závislost zvaná absinthismus. Tohle všechno jsou přívlastky, které se pojí k absinthu. Pojďme se blíž podívat na zoubek tomuto zajímavému alkoholu. Na následujících řádcích vám prozradíme, jak absinth správně pít, kde vlastně vznikl a jaké jsou nejlepší absinthy světa. Jste připraveni na pořádné volume?

5 tipů na nejlepší absinth světa

Název Druh
Nejlepší absinty
Absinthe Justifieé & Ancienne Žufánek (65%) Absinthe Justifieé & Ancienne Žufánek Nejlepší český absinth Zjistit cenu
Absinth Pernod (68%) Absinth Pernod Nejlepší francouzský absinth Zjistit cenu
Absinth Mansinthe (66,6%) Absinth Mansinthe Nejlepší švýcarský absinth Zjistit cenu
Suicide Super Strong (79,9%) Suicide Super Strong Nejsilnější absinth Zjistit cenu
Absinth Beetle Absinth Beetle Nejlepší speciální absinth Zjistit cenu

1) Absinthe Justifieé & Ancienne Žufánek (65%) – nejlepší český absinth

Absinthe Justifieé & Ancienne Žufánek (65%)

Alkohol.cz

Firma Žufánek s.r.o. patří k nejlepším českým lihovarům. Tato firma už dvě desítky let destiluje, maceruje a tvoří destiláty světového formátu. A Absinthe Justifieé není výjimkou. Základem je vinný destilát s tradiční směsí bylinek a jednou speciální, která dává Absinthu Justifieé jedinečnou chuť. Než se výsledný produkt stočí do láhví, odpočívá v sudech z francouzského dubu. Rozhodně jeden z nejlepších českých absinthů vůbec.

2) Absinth Pernod (68%) – nejlepší francouzský absinth

Absinth Pernod (68%)

Alkohol.cz

Pokud se chcete ocitnout v Moulin Rouge v 19. století a ochutnat múzu tehdejších umělců, pak jednoznačně sáhněte po Absinthe Pernod. Je inspirovaný původním nápojem. Směs bylin, vinného destilátu a odrůdy pelyňku dává tomuto destilátu zelenkavou barvu a originální chuť. Květinové aroma, vyváženost anýzu, fenyklu a koriandru rovná se… dokonalost

3) Absinth Mansinthe (66,6%) – nejlepší švýcarský absinth

Absinth Mansinthe (66,6%)

Alkohol.cz

Patří mezi špičky švýcarského absinthového nebe (nebo pekla?). Byl speciálně namíchán pro Marylina Mansona. Proto ďábelských 66,6%. Ale nemusíte se bát. Tento ďábelský kousek je skvělý pro všechny – ať už ochutnáváte absinth poprvé, nebo jste jeho velcí fandové. Ač se to nezdá, tak jemná chuť směsi bylinek se špetkou koriandru pohladí každého. Málo kdo ví, že právě Švýcaři dali vzniknout prvnímu absinthu vůbec.

4) Suicide Super Strong (79,9%) – nejsilnější absinth na trhu

Suicide Super Strong (79,9%)

Alkohol.cz

Pokud hledáte opravdu něco, co by probudilo i mrtvé, tak jste to právě našli. Tento super silný absinth bude ten pravý. Téměř 80% alkohol. OMG. Firma Hill´s jej prodává i ve stylové lahvi ve tvaru lidské lebky, jak jinak. Rozhodně budete cítit sílu pelyňku a thujonu, samozřejmě v kombinaci s dalšími bylinkami. Nezapomeňte, že je to přece jenom bylinkový „lék na všechno“. Dříve se takto silný alkohol ředil, aniž by chuť byla nějak ochuzena. Nechám to vás, jak si vy vychutnáte Suicide Super Strong.

5) Absinth Beetle (70%) – nejlepší absinth s broukem

Absinth Beetle

Alkohol.cz

To bychom nebyli my, kdybychom vám zatajili jednu specialitku. Název tohoto absinthu rozhodně není náhodný. A nelekejte se, není vyroben destilací brouků ani jednotlivých členů nejslavnější anglické kapely. V průhledné láhvi absinthu od firmy L´OR special drinks je naložená strašilka australská. Strašilky odloží v dospělosti svou kůži a následně ji sní, aby zesílily. A věřte, že tento absinth s koncentrací thujonu 35mg/kg, vás opravdu posilní.

Vše co potřebujete vědět o Absinthu

Už známe nejzajímavější české, francouzské i švýcarské absinthy. Taky víme, že absinth je alkoholický nápoj vyráběný z pelyňku. Ale jak opravdu vzniká? Jaké máme druhy? Jak se absinth vlastně pije? A uvidím zelenou vílu?

Pojďme si nejdřív ujasnit pojem absinth. Nebo absinthe? Nebo že by absint? Absinthe je z francouzštiny a jako spousta jiných názvů pochází původně z latiny absinthium, což znamená pelyněk. A absint? Ten je ustálen v pravidlech českého pravopisu, tudíž i toto pojmenování je překvapivě povolené. Mezinárodně uznávaný název je ale absinth, popřípadě i absinthe.

Nejlepší absinthy

Historie absinthu

První zmínky o absinthu sahají do roku 1550 př. n. l., kdy staří Řekové pili víno s přídavkem anýzu. Až v 18. století se ale mluví o klasickém absinthu. Původní recept pochází ze Švýcarska od doktora Pierra Ordinaireho. V roce 1792 byl patentován jako „lék na všechno“. V roce 1797 byla založena první destilérka absinthu Dubied Pére et Fils, kde jako společník fungoval Henri-Louis Pernod. Následně další lihovar byl otevřený ve Francii v roce 1805 pod jménem Maison Pernod Fils. Ten fungoval až do roku 1914. Velkou oblibu získal absinth ve 40. letech 19. století, nejdříve jako lék na malárii a postupně se začal objevovat i ve francouzských barech. A tak, jak v Anglii je servírován „čaj o páté“, byl ve Francii v 60. letech 19. století servírován absinth o páté, tzv. „zelená hodinka“. Díky masové produkci absinthu a poklesu ceny v 80. letech se absinth dostal i mezi nižší vrstvy. Pili ho bohémové, baroví povaleči, umělci i vyšší vrstvy. V těchto letech došlo k velkému zničení vinné révy škůdci a absinth se rázem dostal na první příčku pomyslné alkoholové hitparády.

Právě kvůli nadměrnému pití „levného“ absinthu se vinaři obávali o své živobytí, a tak se prováděly, možná i podplacené, výzkumy. Ty přišly s výsledkem, že absinth je nebezpečná droga. Nepřidali tomu ani „černí“ výrobci absinthu, kdy pro zabarvení používali jedovaté látky, které způsobovaly kolaps jater. Od roku 1905 byl absinth zakázán ve Švýcarsku, od roku 1906 v Belgii a Brazílii, od roku 1912 v USA a od roku 1915 ve Francii. Výrobci absinthu se přesunuli do Španělska, kde Pernod svou výrobu ukončil v roce 1960. Další státy, kde absinth nebyl zakázán, byly Velká Británie a Československo.

Jak se vyrábí absinth

Svatá trojice. Nebojte, není to nic s náboženstvím. To by se k tak silnému alkoholu úplně nehodilo. Za svatou trojici určenou k výrobě absinthu se považuje pelyněk, anýz a fenykl. Bez téhle kombinace by nápoj nemohl být považován za absinth. K jeho chuti a vyváženosti se používají ještě další bylinky a záleží na výrobci, jak si svou kombinaci vyladí. Mezi ty nejvyužívanější přísady patří koriandr, yzop lékařský, meduňka nebo badyán. Vyloženě vánoční alkohol, co říkáte?

Celá výroba začíná macerací bylin v alkoholu. Pak probíhá destilace, která je dvou nebo třífázová. V určitých fázích se mohou obměňovat a doplňovat bylinky. Vznikne čirý alkoholický nápoj, tzv. blanche, který už může být prodáván. Nicméně výroba pravého absinthu pokračuje dál. Do tohoto destilátu se namáčí pelyněk, yzop nebo mellisa, z nichž se uvolňuje chlorofyl a dává nápoji zelenou barvu. Zelené, popřípadě nahnědlé barvy se může docílit umělými barvivy, nicméně pak alkohol ztrácí punc přírodního produktu. Na hnědé barvě absinthu není nic závadného. Spíš určuje stáří. Čím starší, tím víc hnědý, právě díky chlorofylu.

Druhy absinthu

Absinth můžeme rozdělit na dva základní druhy. První je „absinthe“ francouzský, nebo chcete-li pravý, druhý typ je východoevropský absinth, tzv. bohémský, nebo i český. Ač se to podle názvu může zdát, tyto druhy nejsou pojmenovány podle místa vzniku, ale podle způsobu výroby. Pravý absinth, jak je zmíněno výše, vzniká macerací a následnou destilací a barvením. Kdežto výroba bohémského absinthu vynechává některé jednotlivé kroky. Například se nemacerují všechny byliny, nebo není macerát destilovaný, ale filtrovaný, čímž vzniká hořká chuť.

Jak se absinth správně pije?

Prošli jsme si teoretickou část s trochou historie, tak co teď zjistit tu praxi = jak ho správně pít? Mohli bychom říct, že pro pití absinthu platí dvě pravidla. První: absinth se nepije samotný. Absinth se vyráběl a vyrábí se záměrem pít ho naředěný. Přece jen popíjet až 80% alkohol není nic moc. Nejlépe se absinth ředí ledovou vodou v poměru 3:1 nebo 5:1, podle chuti a zdatnosti pijáka. Na ředění můžeme použít absinthovou lžičku nebo absinthovou fontánu. Princip je ten, že se do skleničky nalije absinth, na okraj se položí lžička s cukrem a ten se pomalu přelévá ledovou vodou, popřípadě se voda nechává odkapávat z fontány. Cukr se rozpouští a stéká do absinthu. Takto necháváme překapávat do požadovaného poměru. Právě přidáním vody se dostaví tzv. rozkvět a vynikne aroma i chuť. A pozor, další zásadní informace – absinth se nikdy nepije na ex, ale vychutnává se.

No a druhé pravidlo? Žádný oheň. Fakt. Jasně, že si spousta z nás někdy v pokročilé pubertě na baru zapálila na lžičce absinthový cukr a pak se vší parádou a odvahou kopla panáka. Upřímně, tenkrát se na české pseudo absinthy musel vymyslet nějaký rituál. Při umělém zabarvení absinthu se neuvolňují ty správné vůně a látky obsažené v bylinkách. A právě karamelizovaný cukr zamaskoval hořkou chuť tehdejšího absinthu. Samozřejmě že dnes jsme už někde úplně jinde a i mezi českými absinthy najdeme top kousky, viz naše tabulka s těmi nejlepšími absinthy.

Účinky absinthu

Jak už jsme zmínili výše, v největším rozkvětu absinthu byly (zřejmě kvůli konkurenci absinth vs. víno) prováděné různé výzkumy na jeho škodlivé a halucinogenní účinky. Tato domněnka byla ještě posílena zhruba v 70. letech 20. století, kdy v nějakém vědeckém časopisu byla zmínka o podobnosti thujonu (chemická sloučenina obsažená v absinthu) s THC.

Ale vraťme se do 19. století. Francouzský doktor Magnan zkoumal zhruba 300 případů alkoholismu a došel k závěru, že alkoholici závislí na absinthu mají těžší průběh doprovázený halucinacemi. Navíc tento názor byl paradoxně podpořen umělci, kteří absinth pili. Kupříkladu Oscar Wilde, Paul Verlaine, Toulouse Lautrec nebo Vincent van Gogh, který si údajně pod vlivem absinthu uříznul ucho.

Dnes už víme, že absinth halucinogenní účinky nezpůsobuje. Psychotropní látka absinthu thujon, který je obsažen v pelyňku, může ve velkém množství způsobovat křeče, ale není prokázáno, že by způsoboval halucinace. V novějších výzkumech bylo prokázáno, že absinthy v 19. a 20. století obsahovaly nanejvýš 48,3 mg/kg thujonu, dnes podle norem můžou mít maximálně 35 mg/kg. Mnoho znalců absinthu se domnívá, že halucinace bývaly způsobené účinky modré skalice, která se přidávala do laciných absinthů kvůli zbarvení.

Závěrem bychom mohli říct: absinth podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství. A rozhodně se účinky na lidský organismus neliší od jiných alkoholů.

Absint Žufánek

Nejznámější značky absinthu

Absinth Žufánek

Jeden z nejlepších českých výrobců absinthu. A nejen absinthu samozřejmě. Žufánkův sortiment je opravdu rozsáhlý a velmi kvalitní. Žufánek s.r.o. byl založen v roce 2000 Marcelou a Josefem Žufánkovými, dříve se jednalo o firmu ŽUSY s.r.o.

Všechny jejich produkty jsou 100% přírodní. Vlastní rozlehlé ovocné sady u Uherského Hradiště v obci Boršice u Blatnice. Nepoužívají žádná umělá barviva, ochucovadla nebo aromata. Chuť veškerého jejich alkoholu je podmíněna klimatem a podnebím v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Řídí se pravidlem, že výsledný produkt musí chutnat jim samotným. Srdcem jejich lihovaru je pálenice se čtyřmi destilačními kolonami, každá s objemem 300 litrů.

Celá plocha jejich ovocných sadů dosahuje výměry 15 hektarů a  spadají pod ekologické zemědělství. Jejich sady jsou rozšířeny o aromatické a léčivé byliny, které jsou ve velkém určeny právě pro jejich absinthy.

Jejich nejzajímavější a nejznámější absinthy jsou: jedinečný Absinthe St. Antoine, námi známý Absinth Justifiée&Ancienne, Absinth Amave, Absinth Mead Base a Abainth La Grenouille 65%. A jestli si vzpomínáte na pojem blanche z našeho odstavce o výrobě, tak Absinth Amave je právě jeho zástupcem – jedná se o čirý absinth s obsahem alkoholu 53 %. A třeba u Mead Base se jako základ pro maceraci využil destilát z medoviny. La Grenouille je velmi exkluzivní zážitek v luxusní edici, avšak jeho výroba byla ukončená v roce 2016. Existuje tak už jen pár těchto lahví. Rozhodně se ale vyplatí do ní investovat. Kombinace netradičních a tajných bylinek dává absinthu pikantnější a kořenitou chuť s nasládlým aroma.

Absinth Hill´s

I tento světově uznávaný absinth je od nás – z České republiky. I když její název, zároveň i jméno majitele, zní velmi světově. Likérka Hill´s byla založena v roce 1920 Albínem Hillem v Brušperku u Ostravy, kde tato rodinná firma prosperovala až do znárodnění. Krátce potom Albín předčasně zemřel a jeho syn Radomil se přestěhoval do Jindřichova Hradce a stal se z něj řadový zaměstnanec ve zdejší firmě. Nikdy ale nepřestal snít o získání rodinné likérky zpět. To se mu podařilo až v roce 1989 a hned od roku 1990 vznikl světově známý Absinth Hill´s 70%. Tento absinth je vyráběn podle původní receptury z roku 1920 a byl oceněn 4 hvězdičkami prestižního časopisu Class. Další zajímavý absinth, který má tato likérka na svědomí, jsme vám už představovali – Suicide Super Strong 79,9%. Neuvěřitelná nálož alkoholu.

Bairnsfather Absinth

Bairnsfather Absinth je opět dílo z rukou české firmy. Jste překvapeni, že v Česku máme tolik výrobců absinthu? Opět se jedná o rodinnou firmu, tentokrát se založením až v roce 1991. Po nejrůznějších peripetiích je firma teď v Horním Domašově pod Červenohorským Sedlem, proto se jejich absinthu přezdívá jesenický absinth. Pro jeho výrobu se používá pouze nejkvalitnější líh, cukr, byliny a voda z podzemního pramene. Jesenický absinth se řadí mezi ty bohémské druhy absinthů. Jak již víme, macerát se filtruje. A studená filtrace uchovává co nejvíce léčivých i chuťových látek v hotovém výrobku. A jaké Bairnsfather nabízí absinthy? Brainsfather Absinth 55%, Extra Anise Absinth bitter 55% nebo Reality Absinth bitter 60% se stonky bylin. Vyberete si?

Absint Oliver Matter

A nyní se z Česka přesuneme do Švýcarska. Pod značku Oliver Matter spadá Absinth Mansinthe 66,6%, který vyniká výrazným koriandrem. Jak už jste si mohli přečíst na začátku článku, tento ďábelský kousek vznikl na přání samotného ďábla zvrácenosti Marylina Mansona. Oliver Matter se řadí do malých rodinných firem. Vznik se datuje do roku 1920 a jejich výroba se stále řídí zásadami původního zakladatele. Jejich asi nejnovější záležitostí je Absinth Duplais Vintage Cut, který se začal prodávat v roce 2019. Jedná se o speciální edici – v roce 2016 byla do dubového sudu zavřena dávka Absinthe Duplais Verte, který po 3 letech dozrál v tento vintage zážitek.

L´OR Special drinks

Opět to tak nezní, ale máme tady další českou firmu, která se zaměřuje na velmi kvalitní alkoholické nápoje. L´OR Special drinks byla založená v roce 1994 v Prádle u Nepomuku. Od roku 2014 se výroba rozšířila a současně mají tři distribuční sklady. Kromě kvality se zaměřují i na design jednotlivých produktů. Už jsme se zmiňovali o Absinth Beetle 70%, ale v jejich nabídce najdete mnoho dalších zajímavostí. Absinth King of Spirit 70% – jedinečná více než 200 let stará receptura se směsí bylin a koření, bez ochucovadel a chemických přísad, velice silná chuť. Jejich Absinth King of Spirit Gold je potom popisován jedinou větou: „Jeden z nejlepších a nejdražších na světě“. Dalším unikátem tohoto absinthu je obsah thujonu – 100mg/kg. L´OR je jediná firma na světě, která vyrábí absinth s takto velkou dávkou této psychotropní látky. A ano, pozorní čtenáři tuší správně – kvůli legislativě České republiky není Absinth King of Spirit Gold určený k prodeji na našem území.

Absinth cena – kolik stojí absinth

A kolik taková sedmička absinthu vlastně stojí? Připravte si pár stovek, klidně i něco málo přes tisícovku. Prosím vás, snažte se vyvarovat těm podezřele levným kouskům, na které někde určitě můžete narazit – nemusely by vám udělat nejlépe. Mezi ty kvalitní a nejlevnější patří například Absinth Magic Red od firmy Fruko-Shulz, nejdražší kousky si můžete vydražit za desítky tisíc korun – třeba Absinthe Impressionist Edition od Žufánka. Pokud byste chtěli absinth prozatím jen ochutnat, můžete zvolit nějakou degustační lahvičku – např. Euphoria Absinth Original 0,2l.

Na závěr našeho absinthového článku se jednoznačně hodí citát Oscara Wilda: „Po první sklence vidíte věci tak, jak je chcete vidět. Po druhé je vidíte takové, jaké nejsou. Nakonec je spatříte takové, jaké skutečně jsou, a to je ta nejpříšernější věc na světě!“ Měl Oscar pravdu? To zjistíte jedině tehdy, pokud ochutnáte. První, druhou a třetí skleničku. A pamatujte – naředěnou a bez plamene.

Další tipy na skvělou lahev:

Zdroje:

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.0 (3 hlasy)

Autor článku

Vendula
Vendula

Ahoj, jsem Vendula a jsem závislá… na dárcích. Všude kolem sebe vidím, co by se komu mohlo hodit, a podle toho také vypadá můj účet. Ale dárků nikdy nelituji – podle mě jimi dává člověk najevo, že druhého dobře zná, poslouchá ho a že mu na něm záleží. A co mé další závislosti? Rodina v čele s mým dvouletým chlapečkem, cestování, jídlo a pití, kamarádi a volejbal.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář