Nejlepší kuchařky z celého světa – top 15 knih o vaření
Kuchařky vyhledávají snad úplně všichni: ženy potřebují každodenní inspiraci, muži v nich hledají zajímavé výzvy, mladší skupiny objevují speciality typu raw, vegan, paleo apod., studenti potřebují jednoduché studentské recepty, cestovatelé chtějí zkusit zopakovat své gastro zážitky z cest. Patříte k některé z výše uvedených skupinek? Potřebujete inspiraci, chcete vyzkoušet nějakou specialitku nebo fandíte nějakému top kuchaři? Potom mezi našimi 15 tipy určitě najdete tu nejlepší kuchařku právě pro vás.
Nejlepší kuchařky
Kniha | Kategorie | |||
---|---|---|---|---|
TOP kuchařky | ||||
Kuchařka pro dceru – 5. přepracované vydání Jana Florentýna Zatloukalová |
Nejoblíbenější kuchařka pro dceru | Zjistit cenu | ||
Snadno a rychle 3 – Jednoduché recepty pro každý den Roman Vaněk |
Nejlépe hodnocená kuchařka pro začátečníky | Zjistit cenu | ||
Mňam! Mami, dneska vařím já Kristýna Bábková |
Nejbarevnější kuchařka pro děti | Zjistit cenu | ||
Kuchařka pro teenagery Julie Kučerovská |
Zábavná kuchařka pro teenagery | Zjistit cenu | ||
Kuchařka pro mého muže Veronika Zemanová |
Normální kuchařka pro muže | Zjistit cenu | ||
Vaříme zdravě pro diabetiky Marlisa Szwillus, Fritzsche Doris |
Nejhledanější kuchařka pro diabetiky | Zjistit cenu | ||
Green Kitchen At Home – Rychlé a zdravé recepty pro každý den David Frenkiel, Luise Vindahl |
Nejzdravější vegetariánská kuchařka | Zjistit cenu | ||
Veganská kuchařka Cinzia Trenchiová |
Nejlepší veganská kuchařka | Zjistit cenu | ||
Low-carb life – kompletní nízkosacharidová kuchařka Veronika Strnadová, Žáková Lenka |
Inspirativní nízkosacharidová kuchařka | Zjistit cenu | ||
Kuchařka pro vnučky Kateřina Kadlecová, Eliška Maixnerová |
Oblíbená česká kuchařka | Zjistit cenu | ||
Japonská kuchyně Anderson Tim |
Nejzajímavější japonská kuchařka | Zjistit cenu | ||
Italská kuchařka Jana van Luxemburg |
Nejprodávanější italská kuchařka | Zjistit cenu | ||
Víc než jen vietnamská kuchařka Thuy Nguyen, Hoang Long Tran |
Exotická vietnamská kuchařka | Zjistit cenu | ||
Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich |
Kuchařka od nejznámějšího šéfkuchaře | Zjistit cenu | ||
Loudavé vaření: Recepty pro pomalý hrnec Barbora Charvátová |
Nejpraktičtější kuchařka s recepty pro pomalý hrnec | Zjistit cenu |
1) Kuchařka pro dceru 5. vydání – Nejoblíbenější kuchařka pro dceru
Jana Florentýna Zatloukalová je zkušená kuchařka, také autorka skvělých a oblíbených kuchařských knih. Díky milému, trpělivému a hezky vysvětlujícímu přístupu odhalila lásku k vaření u desítek tisíc dívek, slečen a žen. Nejen, že je naučila vařit, ale také je naučila přistupovat k přípravě jídel s láskou a radostí. Čtenářky a začínající kuchtičky popisují její „Kuchařky pro dceru“ těmito slovy „žádné velké složitosti“, „žádné nedostupné exotické ingredience“, “základní kuchařka”, „velmi čtivé doprovodné texty“, „vyzkoušeno, doporučuji“…
„Kuchařka pro dceru“ je jiná než ostatní kuchařky pro začátečníky – je psaná spíše jako beletrie, je psaná vtipně a s láskou. K popiskům, receptů ani ingrediencím nebudete potřebovat Google, vše je jednoduše a mile popsáno, trpělivě vysvětleno. Jako maminka vám s láskou vysvětlí, proč se jedná zrovna o tento postup, co se děje v hrnci, upozorní vás na časté chyby. Díky této kuchařce se naučíte o vaření přemýšlet a odhalíte mnohá kuchařská tajemství. Slibujeme, že s ní uvaříte dokonalé jídlo hned napoprvé – ať už to budou jednoduché špagety, nebo složitější svíčková.
2) Snadno a rychle 3 – Nejlépe hodnocená kuchařka pro začátečníky
Autor kuchařských bestsellerů a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk s manželkou Janou přišli s velmi oblíbenou edicí kuchařek „Snadno & Rychle“. Tu nyní rozšířili o nový 3. díl. Čtenáři na „trojce“ oceňují zajímavý výběr moderních jídel a samozřejmě jejich jednoduchost i rychlost. Díky jednoduchým a výstižným receptům prý zvládne skvělé jídlo uvařit i naprostý antitalent. 7obsahuje i návod, jak co krájet atd.
Kuchařka „Snadno & Rychle 3“ si vás získá nejen jednoduchostí přípravy jídel, ale také dostupností použitých surovin. Najdete v ní recepty pro každý den, které jsou popsané opravdu krok za krokem. Kromě receptů v kuchařce například najdete také návody a tipy, jak co krájet. Tato kuchařka pro začátečníky obsahuje celkem 103 rychlých a snadných receptů a 133 opravdu povedených fotografií. Tak co, vyzkoušíte první recepty na sobě, nebo k tomu rovnou pozvete své blízké? Klidně si můžete troufnout na druhou variantu, protože jídlo se vám jistě povede.
3) Mňam! Mami, dneska vařím já – Nejbarevnější kuchařka pro děti
Kdo děti má, ví, jak moc chtějí pomáhat a jak moc chtějí dělat to, co dospělí. Co si budeme povídat, občas se v kuchyni dost motají a přidělávají ještě víc práce, ale… Možná by pomohlo přiřadit jim důležitý úkol, nebo jim dokonce vaření přenechat. Samozřejmě pod vaším dozorem. Když uvidí, jakou důvěru do nich vkládáte a že opravdu můžou, budou se ještě víc snažit a za pár týdnů už vám sami bez pomoci uvaří skvělé jídlo.
Kuchařka pro děti obsahuje všechna jídla, na které si vzpomenete – snídaně, svačiny, hlavní jídla, polévky, dezerty, zmrzliny i nápoje. Základem knihy je vést děti k samostatnosti a naučit je postupovat podle návodu. S tím určitě budou potřebovat pomoct. Recepty jsou rozdělené na tři obtížnosti: „peříčko“ zvládnou i ti nejmenší, kreslené postupy jim v tom skvěle pomůžou. „Dvě vařečky“ značí střední obtížnost, „kuchařská čepice“ potom ta nejsložitější jídla (která ale děti také hravě zvládnou). Všechny recepty doprovází nádherné fotografie. Kromě nich děti v kuchařce najdou omalovánky a prostor pro návrh vlastních receptů.
4) Kuchařka pro teenagery – Zábavná kuchařka pro teenagery
A přecházíme k větším „dětem“. Baví vašeho puberťáka vaření, nebo byste ho rádi zapojili do kuchyňských prací? Pořiďte mu kuchařku sestavenou přímo pro náctileté. „Kuchařka pro teenagery“ je tu od toho, aby teenagerům pomohla s prvními pokusy o gastronomické umění a povzbudila je v tom. Recepty jsou srozumitelné, hezky zpracované, u méně známých ingrediencí najde mladý náctiletý kuchař tipy, kde danou surovinu koupit.
„Kuchařka pro teenagery“ je jakousi výzvou šestnáctileté Julie, která svým vrstevníkům ukazuje, že i když recept vypadá složitě, zvládne ho ona i kdokoliv další. Kniha je rozdělená do sedmi kapitol, do kterých autorka zařadila recepty pro nejrůznější každodenní i slavnostní příležitosti. Je libo občerstvení na party, zajímavý piknik v parku, skvělou víkendovou snídani, menu na nedělní oběd, zdravou svačinku nebo rychlou vegetariánskou pochoutku? Kuchařka pro mladé si klade za cíl ukázat „mlaďochům“, že vaření je zábava, zvlášť když jídlo chystáte pro rodinu či přátele, či dokonce s nimi.
5) Kuchařka pro mého muže – Normální kuchařka pro muže
I muži mají své dny. Dny, kdy si stoupnou „k plotně“ a většinou to dopadne opravdu skvěle. „Kuchařka pro mého muže“ je skvělým tipem na dárek pro partnera, bráchu, taťku, kolegu… Obsahuje zajímavé recepty a i když ji píše žena, je psaná jazykem chlapa. Je určená spíše začátečníkům, takže pokud byste rádi věnovali kuchařku již ostřílenému kuchaři, zvolte spíše něco speciálního, např. grilování od Pohlreicha nebo „Velkou kuchařku nejlepších šéfkuchařů“.
Opět se jedná o kuchařku, která obsahuje všechny typy jídel – polévky, hlavní chody, přílohy i sladká jídla. Je rozdělená do kapitol podle toho, pro koho vaří (jen pro sebe, kamarády, lásku, celou rodinu), ale také v ní najde recepty pro své případné hubnoucí období. Kuchařka pro muže obsahuje jednak podrobné recepty a návodné fotografie, jednak užitečné rady a tipy. Řeší možné trable, se kterými se muž v kuchyni může setkat. Jedná se o opravdu čtivou kuchařku, která je psaná s vtipem a lehkostí, prostě přímo pro muže. Nezapomeňte do kuchařky vepsat osobní věnování a ke každému receptu i oslovení. Originální, že?
6) Vaříme zdravě pro diabetiky – Nejhledanější kuchařka pro diabetiky
Cukrovka otravuje život spoustě lidí v České republice. Uvědomují si to i autoři kuchařek, a proto těch diabetologických najdete knihkupectvích a e-shopech s knihami opravdu hodně. My jsme vybrali knihu „Vaříme zdravě pro diabetiky“, která vás naučí jednoduché a zdravé recepty vhodné právě pro vás. A obsahuje i další užitečné informace.
Kuchařka pro diabetiky vám ukáže, že i když máte cukrovku, můžete si stále pochutnávat na oblíbených pokrmech, jako jsou špagety, pizza nebo palačinky. Jen musíte přesně vědět jak na ně, abyste svému tělu neublížili. V kuchařce najdete 92 nejrůznějších receptů, k tomu i praktického potravinového rádce (Vzpomenete si, jak přesně vypadá potravinová pyramida? Víte, jaký glykemický index mají potraviny, které máte rádi?) a praktické tipy – ohledně výživy při cukrovce, rady z lékařské praxe, plány, jak si rozdělit sacharidy… Bez výčitek si tak budete moci každý den vychutnat dobré, a přitom zdravé jídlo recepty na každý den.
7) Green Kitchen At Home – Nejzdravější vegetariánská kuchařka
Jak bychom popsali tuhle oblíbenou vegetariánskou kuchařku? Možná slovy jejích čtenářů: „super recepty, snadno proveditelné, nápadité“. Recepty jsou prý sestavené tak, že většinu z nich zvládne i začátečník. Je libo lahodnou rajčatovou polévku, rýžové palačinky nebo třeba línou čočku? Pokročilejší kuchaři si pochutnají na květákových „Fish and Chips“, lasagních s citronovou ricottou nebo pečených donutech. Dostali jste na něco z toho chuť? Nedivíme se.
V kuchařce „Green Kitchen at Home“ objevíte více než 100 zajímavých vegetariánských receptů. Autoři do ní vložili především své rodinné recepty, které si sami připravují každý den doma. Najdete zde jak rychlé snídaně nebo večeře, tak složitější a propracovanější jídla třeba na víkendový oběd či oslavu. Všechna jídla jsou zdravá, takže se po nich vy i vaší blízcí budete cítit skvěle, žádný nezdravý a těžký pokrm tady opravdu nehrozí. U každého receptu je uvedená doba přípravy, užitečné tipy i krásné fotografie. Díky skvělým receptů, food stylingu a také díky milým osobním příběhům je tato kuchařka pro vegetariány velmi oblíbená a pozitivně hodnocená.
8) Veganská kuchařka – Nejlepší veganská kuchařka
Od vegetariánů přejdeme plynule k veganům. Tato kuchařka pro vegany je podle čtenářů „nádherně udělaná a obsahuje spoustu nových krásných receptů“. Jako u všech kuchařek a receptů je možné, že si budete muset ingredience malinko upravit, a to tak, aby vám opravdu chutnala = vyřadit suroviny, které vám zrovna dvakrát „nejedou“. Na každém dvojlistě najdete jeden recept a fotku, k tomu jsou v kuchařce i hezky popsané suroviny – co obsahují, na co se hodí.
„Veganská kuchařka“ zastává filozofii, že veganství je zdravé nejen pro tělo, ale také pro životní prostředí. Jejím cílem je ukázat všem lidem, že i veganská jídla mohou být velmi chutná. Autorka dala dohromady všemožná jídla bohatá na luštěniny, zeleninu, ovoce, celozrnnou mouku, semena, koření, a bylinky. Z mnoha receptů můžeme zmínit např. jáhlovou a krupicovou polentu, polévku z divokého hrachu s bramborovými noky, uzený tofu s kořením a červeným pepřem, celozrnné těstoviny s olivami a cherry rajčaty, lahodný banánový dezert nebo malinový závin. A pozor, kuchařka pro vegany může být opravdu návyková – může se totiž stát, že po vyzkoušení těchto jídel vám už živočišné produkty nebudou nikdy chybět.
9) Low-carb life – Inspirativní nízkosacharidová kuchařka
Low-carb neboli nízkosacharidové stravování je v poslední době hodně oblíbené a hodně rozšířené, jeho fanoušci dokonce mluví o „životním stylu“. Je skvělou volbou především pro ty, kteří chtějí zhubnout. Studie okolo nízkosacharidového stravování ale ukazují, že zdravé tuky, kvalitní proteiny a zelenina jsou skvělým pomocníkem nejen při hubnutí, ale také pokud se chcete dostat do kondice či vyřešit některé zdravotní problémy. Čtenáři na této nízkosacharidové kuchařce oceňují to, že se nezaměřuje jen na dezerty (jako další low-carb kuchařky).
Úvodní teoretická kapitola o nízkosacharidovém stravování dokazuje, že knihu napsaly skutečné odbornice. Dozvíte se, co obnáší přejít na tento druh stravy, jaké potraviny jíst, jakých se naopak vyvarovat. Seznámíte se se zdravotními výhodami, ale i možnými úskalími, se kterými se můžete při přechodu na nízkosacharidovou stravu setkat. Dále samozřejmě obsahuje 100 vyzkoušených receptů, (Nejen české klasiky upravené do low-carb verze, ale také méně tradiční zajímavá jídla z celého světa. Nebojte, budou vám stačit suroviny dostupné v našich obchodech), k tomu seznam netradičních surovin i ukázkový jídelníček na 14 dní.
10) Kuchařka pro vnučky – Oblíbená česká kuchařka
„Kuchařka pro vnučky“ je česká domácí kuchařka plná rodinných receptů předávaných z generace na generaci. Po více než dvaceti letech od prvního vydání, které bylo oblíbené nejen u nás, ale také u Čechů žijících v zahraničí, se tato česká kuchařka vrací zpět v novém výpravném vydání – recepty jsou totiž doprovázeny rodinnými vzpomínkami, které se k pokrmům vážou. Kuchařka je spojená do kroužkové vazby, takže se s ní velmi dobře manipuluje. I s rukama od těsta.
V knize najdete více než dvě stovky receptů, které jsou samozřejmě doprovázeny hezkými fotografiemi. Jídla jsou přehledně rozdělená do kapitol od polévek až po cukroví. Ale pozor, nechybí zde ani klasické zavařeniny nebo nakládání na zimu. Recepty jsou popsané tak jednoduše a podrobně, že svíčkovou nebo vánočku zvládne opravdu každý. Kromě tradičních receptů, které znáte od babiček, se v této české kuchařce objevují i dávno zapomenutá jídla. Říká vám něco žahour, gryšíble, barches nebo nadívajna? „Kuchařka pro vnučky“ vám tato jídla našich předků ráda představí. Kromě receptů zde najdete i praktické a vyzkoušené rady, prostor k zaznamenání vlastních receptů a kapsu pro ukládání výstřižků.
11) Japonská kuchyně – Nejzajímavější japonská kuchařka
Také milujete asijskou kuchyni? Rádi byste tentokrát vyzkoušeli něco jiného než jen „Čínu“ nebo „Vietnam“? Nabízíme pravou japonskou kuchyni. Autor této kuchařky vám ukáže, že spoustu japonských pokrmů lze uvařit pouze ze sedmi základních surovin, které navíc koupíte v každém supermarketu (samozřejmě pokud budete chtít japonskou kuchyni ochutnávat dál a dál, bude potřeba přikoupit i další suroviny). Nevěříte? Asi vám nezbude nic jiného, než si „Japonskou kuchyni“ pořídit.
Co si budeme povídat, japonská jídla vypadají opravdu lákavě – okouzlují svými barvami, exotickými vůněmi a chutí. Jenže doma nikdy nevypadají a bohužel ani nechutnají tak jako v restauraci. S touto japonskou kuchařskou se to ale může změnit. Začnete základními omáčkami a marinádami, které jakýkoliv pokrm posunou na japonskou úroveň. No a potom se můžete těšit na ty nejoblíbenější japonské pokrmy, jako jsou gyoza, suši, yakitori, ramen nebo tempura. Recepty jsou psané srozumitelně a jsou označené podle obtížnost.
Pokud vás vaření vyloženě baví a chcete se více zdokonalit, vyzkoušejte jeden z kurzů vaření.
12) Italská kuchařka – Nejprodávanější italská kuchařka
Itálii má doma jednou za čas snad každý. Ano, myslíme Itálii na talíři. Žádná jiná nás ani nenapadla. „Italská kuchařka“ přináší tradiční i moderní recepty ze všech koutů Itálie. To máte polévky, předkrmy, pizzy, masová jídla, zeleninová, těstoviny asi na sto způsobů, dezerty, humr… Velmi pozitivně je hodnocený malý rozměr kuchařky, a především její grafické zpracování– nejen obal, ale i všech 160 vnitřních stran. Fotografie tak v „Italské kuchařce“ nehledejte, místo nich tu jsou krásné barevné ilustrace.
Dohromady v kuchařce najdete sto třicet receptů ze sedmnácti částí Itálie. Kromě nich na vás čeká návod na přípravu domácích těstovin, ilustrované seznamy italských druhů pečiva, sýrů, uzenin, těstovin i kávy. „Italskou kuchařku“ doporučujeme spíše pro pokročilejší kuchaře. Obsahuje sice pár základních receptů, ale zbytek jsou spíše „vymazlené“ speciality. S touto kuchařkou si můžete doma dopřát všechny ty skvělé pokrmy, které jste ochutnali na dovolené v Itálii. Pro snadnější orientaci jsou recepty rozdělené podle italských regionů.
13) Víc než jen vietnamská kuchařka – Exotická vietnamská kuchařka
Kuchařku „Víc než jen vietnamská kuchyně“ sice najdete mezi novinkami, ale o novinku se tak úplně nejedná. Ona už totiž jednou vyšla. A byla tak oblíbená, že nyní vychází ve druhém rozšířeném vydání. Čtenáře si získala nejen skvělými recepty, ale také zajímavostmi ze světa vietnamské kuchyně, odhalením tradičních vietnamských surovin včetně tipů na jejich nakupování, doporučeními na vietnamské podniky v České republice nebo tipy na gastro výlety ve Vietnamu.
Tato vietnamská kuchařka obsahuje nálož receptů na to nejlepší, co vám vietnamská gastronomie může nabídnout. Autoři, kteří vás vietnamskou kuchyní povedou krok za krokem, jsou z těch nejpovolanějších – jedná se o zástupce druhé generace Vietnamců žijících v Česku. Podělí se s vámi o tipy a triky svých babiček, představí vám původ jednotlivých jídel i jejich symbolický význam, upozorní vás na možná úskalí při přípravě vietnamských jídel. Ohromte své přátele a jejich chuťové buňky a připravte neopakovatelnou vietnamskou hostinu, na kterou budou všichni ještě dlouho vzpomínat.
14) Taková normální kuchařka – Kuchařka od nejznámějšího šéfkuchaře
Známých šéfkuchařů, kteří se se svými fanoušky dělí o své oblíbené recepty, je nespočet. My ale musíme zmínit našeho asi nejznámějšího a také možná nejkontroverznějšího českého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Čtenáři na „Takové normální kuchařce“ oceňují „normální recepty z běžných surovin, při jejichž vaření nestrávíte celé dopoledne“.
„Taková normální kuchařka“ obsahuje zajímavé, moderní, a přitom jednoduché recepty, protože jak sám šéfkuchař říká: „Už dlouho jsem chtěl udělat kuchařku z obyčejných jídel a surovin pro každého. Ani já doma nevařím jinak – hlavně ať je to dobré, rychle hotové a ať to není žádá věda.“. V kuchařce najdete především hlavní jídla a variace všech možných omáček. Také obsahuje pár receptů, které vám ukážou, jak při vaření zužitkovat i to, co se včera nespotřebovalo. Pan Pohlreich vám navíc poradí, jaké suroviny byste měli mít doma, abyste paleta toho, co zrovna uvařit, byla co nejširší.
15) Loudavé vaření – Nejpraktičtější kuchařka s recepty pro pomalý hrnec
Máte doma pomalý hrnec, ale je schovaný vzadu ve skříni, protože úplně nevíte jak na něj? To je ale velká škoda. Pomalé vaření je totiž zdravý, jednoduchý a rychlý způsob vaření. Pomalý hrnec zachovává v surovinách vlhkost, vůni i velké množství nutričních hodnot a vitamínů. Kuchařka od známé blogerky Barbory Charvátové neboli Mámy v kuchyni, je určená všem začátečníkům pomalého vaření.
O co vlastně jde? Princip pomalého hrnce spočívá ve vaření při nižší teplotě, než je 100 °C, čímž se právě dosáhne lahodných a zdravých vlastností vašeho jídla. A navíc je to tak jednoduché. Jak píše jedna čtenářka: „Nikdy jsem se nehrnula do vaření omáček s hovězím masem. Už se chystám na třetí, jsou úžasné.“. a je moc hezky zpracovaná – na jedné straně najdete recept, fotografii i místo pro poznámky. Ne nadarmo se stal pomalý hrnec součástí spousty českých domovů – šetří čas, peníze i energii a pokrmy, které v něm zpracujete, neztratí nic ze své nutriční hodnoty.