Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Nejlepší grappa – skvělá italská pálenka

27. 9. 2022 aktualizováno

Každý alkohol na světě je typický pro nějaký národ. A každý alkohol na světě vlastně vznikl z něčeho, co původně sloužilo jako lék. Co je tedy grappa? Grappa je italský lék. Jedná se o pálenku, která může chutnat tisíckrát jinak. Stejně jako u vína, záleží i u grappy na odrůdě, místě i podnebí. Ve sklence grappy ucítíte sílu italského slunce i chuť italského temperamentu.

Jak grappu vlastně pít? Jak poznat kvalitní italskou brandy? Jak se dělí a kolik stojí? To a ještě mnohem víc se dozvíte v našem článku.

5 tipů na nejlepší grappu

Název Druh
Nejlepší grappa
Grappa Riserva Nardini 22y - nejlepší grappa pro náročné Grappa Riserva Nardini 22y Nejlepší grappa pro náročné Zjistit cenu
Dorange of Bonollo - nejlepší grappa do 2 000 Kč Dorange of Bonollo Nejlepší grappa do 2 000 Kč Zjistit cenu
Grappa Prosecco di Valdobbiadene Bertagnolli - nejlepší grappa do 1 000 Kč Prosecco di Valdobbiadene Bertagnolli Nejlepší grappa do 1 000 Kč Zjistit cenu
Nardini alla Mandorla - nejlepší mandlová grappa Nardini alla Mandorla Nejlepší mandlová grappa Zjistit cenu
Paolazzi Rachele Grappa - nejlepší grappa do 500 Kč Paolazzi Rachele Grappa Nejlepší grappa do 500 Kč Zjistit cenu

1. Grappa Riserva Nardini 22y – nejlepší grappa pro náročné

Grappa Riserva Nardini 22y - nejlepší grappa pro náročné

Alkohol.cz

Dvacet dva let v dubových sudech trvalo, než toto italské slunce dozrálo do aktuální chuti a podoby. A jak jinak by se tato dokonalost měla prodávat, než v lahvi uložené v elegantním dřevěném boxu. Vyrobila ji italská společnost Nardini ve slunném kraji Veneto, který znáte zřejmě díky vínům. A nyní i díky této zajímavé pálence.

Grappa Riserva má 45% obsah alkoholu, jantarově zlatou barvu a chuť? Po tabáku, vanilce a vyzrálém ovoci. V závěru je chuť komplexní, podkreslená dubovými sudy ze Slavonska. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Doporučujeme především znalcům a fajnšmekrům, nebo jako luxusní dárek.

2. Dorange of Bonollo – nejlepší grappa do 2 000 Kč

Dorange of Bonollo - nejlepší grappa do 2 000 Kč

Alkohol.cz

Jak už název napovídá, tato italská pálenka vzniká macerováním sicilských pomerančů v Grappa Amarone Bonollo. Je to jedinečná láhev, kterou neochutnáte jen jednou. Budete chtít víc a víc. Opravdu tomu věříme. Patří k produktům firmy Bonollo, která také působí v oblasti Veneto (a od teď už Benátsko nedostanete z hlavy).

Obsah alkoholu je 40 % a pomerančová vůně je bez přidaných aromat. Vůně pomerančů, kouzlo Vánoc, sníh, mráz a uvnitř vás hřeje tato pálenka. Představujete si to? Už nemusíte. Ochutnejte.

3. Grappa Prosecco di Valdobbiadene Bertagnolli – nejlepší grappa do 1 000 Kč

Grappa Prosecco di Valdobbiadene Bertagnolli - nejlepší grappa do 1 000 Kč

Alkohol.cz

Z kraje Trentino, konkrétně z oblasti Valdobbiadene, pochází 40% Grappa Prosecco. Tahle čirá pálenka je vyrobená destilací jednodruhových čerstvých matolin (zbytkové produkty po vylisování hroznů i dalšího ovoce) vinné odrůdy Glera, která je oficiálně schválená právě pro výrobu velmi oblíbeného prosecca.

Většina produktů z Trentina nese označení Grappa Trentina a je to záruka kvality. Lihovarníci, aby mohli používat toto označení, musí dodržovat přísná pravidla. Právě díky těmto pravidlům můžete ochutnat třeba tuto zajímavou „proseccovou“ grappu.

4. Nardini alla Mandorla – nejlepší mandlová grappa

Nardini alla Mandorla - nejlepší mandlová grappa

Alkohol.cz

Pokud rádi zkoušíte nové chutě, tak jste narazili na to pravé ořechové, respektive mandlové. Tato grappa od značky Nardini se totiž vyznačuje, jak už by název mohl (velmi nenápadně) napovídat, mandlovou chutí. V kombinace s třešňovým destilátem tvoří vzrušující a nenapodobitelný zážitek.

Má čirou až slámově žlutou barvu. Z našich tipů má nejvíce „volume“, ale rozhodně se nemusíte bát nepříjemné síly. Grappa Mandorla je jemná, ořechovo-ovocná.

5. Paolazzi Rachele Grappa – nejlepší grappa do 500 Kč

Paolazzi Rachele Grappa - nejlepší grappa do 500 Kč

Alkohol.cz

Vyrobili ji v Dolomitech, přesně v oblasti Val de Cembra. Když zavřete oči a ochutnáte, ucítíte horské slunce a drsné podnebí, uzrálé ovoce a svěží louku plnou horských květin. Chuť je lehce nahořklá, dohra potom intenzivní a dlouho přetrvávající. „Grappu z hor“ najdete v repertoáru značky Paolazzi, která vyrábí i další pálenky a likéry. Doporučujeme podávat chlazenou na 12 až 14 °C.

Grappa a vše co o ni potřebujete vědět

Grappa je italská brandy, která vzniká destilací vinných výlisků neboli matoliny. A cože to je tedy vinná matolina? Jsou to zbytky po vylisování vína bez dřevnatých částí. Označení GRAPPA smí od roku 1951 používat pouze a výhradně destiláty z italské vinné matoliny. A tady vás může napadnout, že víno jako takové, nevyrábí pouze Italové. A samozřejmě máte pravdu. Pro destilát vyrobený z vinné matoliny se v jiných zemích používají jiné názvy. Například perský Aragh Sagi (dnes vyráběn nelegálně), balkánská Rakija, řecké Tsipouro a nebo oblíbená Terkelice – zejména na Moravě a Slovensku.

Prapragrappu pili farmáři ve středověkém severoitalském městě Bassano del Grapa, aby přečkali zimu. Na výrobu se použilo všechno, co zbylo po skončení vinařské sezóny a údajně to nebylo vůbec dobré. Ale postupem času to Italové parádně vyladili. Koukneme na to.

Grappa Nonino Vendemmia Riserva 18 Months

Grappa Nonino Vendemnia 18 Months

Jak se grappa vyrábí

Hned po vylisování hroznového vína se vezme vinná matolina. Už víme, co to je. Ještě musíme rozlišovat matoliny z bílého vína a červeného vína. Z bílého se odvážejí do lihovaru, kde probíhá řízené kvašení, aby zůstaly chutě a vůně nedotčeny. Z červeného jsou matoliny destilovány rovnou, protože proces kvašení proběhl už při přípravě.

Tyto kvasící výlisky se dají do destilačních nádob, které jsou označované jako alembic. Smíchají se s vodou, aby mohla proběhnout destilace. Typ destilace používané u výroby grappy se nazývá vodní destilace diskontinuálně poháněné parou. Zahřívání párou by nemělo přesáhnout 105ºC. Tento způsob umožňuje pomalou destilaci a současně chrání matoliny před možným spálením. Po skončení vaření slupek stoupá pára do mezistěn kotle. Uvařené zbytky jsou nahrazené novými. Dodržením tohoto postupu vznikne pálenka z vína s krásným a vyváženým aroma a zakulacenou chutí.

Jak se pije grappa

Doporučuje se nalévat grappu do úzkých a vyšších skleniček s mírně se rozevírajícím se hrdlem. Je to z toho důvodu, aby vás neskolilo výrazné aroma a aby se vůně krásně rozevřela. Také záleží jakou grappu pijeme. Pokud je grappa mladší, spíše si ji nachlaďte na 8-12ºC a u těch starších ji pijte v teplotě mezi 15-18ºC. V Itálii dostanete grappu servírovanou v pokojové teplotě. Chlad brání rozvinutí vůní a chutí. Čím vyšší teplota, tím je aroma výraznější. Ale samozřejmě způsob, jaký si vyberete, záleží opravdu jen a jen na vás. Italové jejich pálenku pijí po dobrém jídle, zejména masu a nebo ráno si jí vylepšují jejich espresso. Takže s chutí do toho! Blíží se svátky, volno a žádná práce. Vylepšená káva může být klidně vaším startem do nového dne.

Jak se pije grappa

Druhy grappy

I když se může zdát, že grappa je jen jedna, a to ta čirá, opak je pravdou. Mohli bychom říci, že takové základní rozlišení je jednodruhová neboli monovitigno a vícedruhová neboli polivitigno. Jak názvy napovídají, na výrobu grappy jednodruhové je použitá matolina pouze z jedné odrůdy vína, u vícedruhové potom logicky kombinace dvou nebo více odrůd. Jednodruhovou bychom mohli poznat i z názvu. Většinou se uvádí „Grappa di“ a druh odrůdy. Jako například „Grappa di Moscato“ nebo „Grappa di Chardonnay“. U polivitigno jde o správné vyvážení a skloubení odrůd.

Další členění grappy. Grappa Riserva – takto označovaná grapa zrála minimálně 18 měsíců. Grappa Barique je hned po destilaci uložená do dubových sudů. Tam získává svou zlatavou barvu a vůni po dřevě, tabáku a vanilce. Zůstává tam déle než 18 měsíců. A když grappu zlahvujete do 12 měsíců, nazývá se Affinata neboli zralá. Ještě je tady jedna možnost – lahvujete mezi 12 a 18 měsíci, takhle vypadá grappa Invecchiata nebo Vecchia. Naopak pálenka z vína, která se po destilaci ihned lahvuje, se označuje Grappa Bianca nebo Giovane. V překladu bílá nebo mladá.

Můžete ochutnat i grappu pojmenovanou po slavném houslovém virtuózovi. Je s příjemným aroma hroznového vína, kořenitou chutí a na konci cítíte vyzrálé fíky. Taková je Grappa Paganini. A právě aromatické grappy, které jsou vyrobené z aromatických hroznů třeba Muscat blanc nebo Müller Thurgay se označují grappa Aromatica.

Už víme, že grappu můžeme pít mladou nebo stařenou. Ale můžete ochutnat i grappu ovocnou? Jasně, že jo. Italové používají grappu pro přípravu hodně zajímavých likérů. Vznikají tak, že se destilát z výlisků naředí na požadovanou úroveň alkoholu. U likérů to bývá něco mezi 17 % až 30 %. No a pak už se to jenom doladí vhodnou kombinací ovoce a smetany. Zkuste třeba borůvkovou grappu nebo s lesními jahodami.

Grappa je prostě nápoj neomezených možností.

Grappa hrozny

5 nejznámějších výrobců grappy

Nyní si pojďme představit pět nejlepších značek, respektive výrobců grappy. Samozřejmě že po celé Itálii najdete spoustu lokálních výrobců, ale mezi nejznámější patří Nonino, Berta, Nardini, Bertagnolli, Paolazzi. Pojďme se na ně podívat trochu blíž.

Grappa Nonino

Nonino je rodinná italská firma, která se řadí mezi absolutní špičky výrobců grappy. Tato firma začala svět obohacovat o tuto italskou pálenku už v roce 1897. Manželka Antonia

Novia, Silvie Novino, byla první žena, která vedla destilérku. Také díky znalostem, které získávali po tři generace, v roce 1933 začali s výrobou Nonino likérů, které vznikaly infúzí horských bylin v grappě. A byla to právě Silvia, která vytvořila povznášející aperitiv Aperitivo Bianco Nonino. Jejich firma vzkvétala, možná i díky ženskému citu pro bylinky a jemnost. Jako jedni z prvních dali vzniknout grappě cru (z odrůdy picoli) a také destilát z moštu hroznů (grappa naruby).

Grappa Berta

„Záleží na lidech, záleží na čase. Je to umění!“, takto zní slogan firmy Berta Destillerie. Další rodinná firma, která se věnuje grappě už po čtyři generace. Jejich záběr není jen destilérka, ale také farmacie. Díky otevření lékárny v Miláně, expandovala firma Berta téměř po celé Itálii. Jejich rodinné silné pouto zvládlo překonat krizi během první světové války a jejich produkty se stávaly známější a známější.

Grappa Nardini

Firma Nardini destilérie byla založena v roce 1779. A jak už pro Italy bývá zvykem, i tato firma dělá své výrobky s vášní a láskou ke kvalitě – „My jsme Grappa.“ Byla to firma Nardini, která začala destilovat grappu pomocí páry. A od roku 1860 se grappy stávaly jemnější a chutnější. V roce 1910 přišla s další inovací. Destilovanou grappu dali před lahvováním zrát do dubových sudů a do jejich repertoáru přibila Nardini Grappa Riserva. Nardini spolupracovali s Marcinem Millerem a společně vydali knížku, která obsahuje přes 40 receptů na koktejly z grappy. Je k dostání od roku 2006 a její účel byl, aby se grapa stala oblíbenější a známější.

Grappa Bertagnolli Destileria

Firma Bertagnolli působí v oblasti Trentino od roku 1870. Snoubí se zde respekt k tradici a láska k inovaci. Jejich milníkem ve výrobě grappy bylo používání počítačů, jako kontrola kvality a destilačního procesu. Mělo to eliminovat chyby způsobené lidským faktorem a zaručit vysokou kvalitu vznikajících produktů. A jsou stále první v této oblasti. Nejeden výrobce grappy si nechává destilovat své výlisky právě u nich. Nesou si mezinárodní ocenění za nejlepší grappu z Trentina. Od roku 1989 je firma vedená Livii a Bepe Bertagnolli.

Grappa Paolazzi

Další z firem v oblasti Trentino. Je vedená Ferrucciem Paolazzim po boku se svým synem Ivanem. Společně dokáží skloubit tradiční pohled s pohledem inovačním. Výborná poloha destilérky na úpatí Dolomit v údolí Trentina dodává svěží nádech a kvalitní podmínky pro vznik vynikajících produktů. Škála výrobků Paolazzi je široká od tradičních grapp, přes grappy z hroznů až po ovocné destiláty a likéry.

Kolik stojí grappa

Grappa – italská pálenka z vína, je jedinečný alkohol, který chutná nejen o Vánocích. Cenu grappy určuje délka staření a použité směsy či odrůdy. Opravdu kvalitní grapy pořídíte za několik tisíc korun. Číré neboli Bianco grappy nicméně seženete i v řádu stokorun. Každý si tak najde svou cenovou kategorii. Neváhejte ji vyzkoušet. Určitě si ji zamilujete.

Kde koupit grappu

A nemusíte jezdit do Itálie. Kdepak. Grappu seženete i u nás. Ať v certifikovaných obchodech nebo na internetu z pohodlí domova, například v e-shopu alkohol.cz.

Závěrem bychom mohli ocitovat Jeana Anouilhina (jen místo vína si domyslete grappu): „S pohledy je tomu v lásce jako s doušky vína: první je lhostejný, druhý zaujme, třetí okouzlí.“ Dejte grappě šanci a ochutnejte ji aspoň třikrát.

Další tipy na skvělou lahev:

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 5.0 (1 hlas)

Autor článku

Vendula
Vendula

Ahoj, jsem Vendula a jsem závislá… na dárcích. Všude kolem sebe vidím, co by se komu mohlo hodit, a podle toho také vypadá můj účet. Ale dárků nikdy nelituji – podle mě jimi dává člověk najevo, že druhého dobře zná, poslouchá ho a že mu na něm záleží. A co mé další závislosti? Rodina v čele s mým dvouletým chlapečkem, cestování, jídlo a pití, kamarádi a volejbal.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář