Nejlepší víno – bílé, červené, růžové, portské, šumivé

Uzobáváte rádi kuličky hroznového vína nebo dáváte přednost spíše tekuté formě? Víno si svou oblibu udržuje po dlouhá tisíciletí. Mnohé regiony na jeho produkci postavily celou svou ekonomiku a těží z jeho dlouhodobé obliby.

Vzhledem k obrovské oblibě vína jsme se rozhodli připravit následující článek. Nabídneme vám v něm přehled nejlepších bílých, červených, růžových, portských, šumivých a nealkoholických vín. A neopomeneme ani várku informací pro rozšíření obecného přehledu.

6 nejlepších vín v poměru cena/kvalita

Láhev Název Druh
Ampelos Ryzlink Rýnský Pozdní sběr 2017 Ampelos Ryzlink Rýnský Pozdní sběr 2017 Bílé víno Zjistit cenu >>
Šamšula Rulandské Modré GRAND PINOT Výběr z hroznů 2017 Šamšula Rulandské Modré GRAND PINOT Výběr z hroznů 2017 Červené víno Zjistit cenu >>
Domaine Saint Mitre Experience IGP Rose 2015 Domaine Saint Mitre Experience IGP Rose 2015 Růžové víno Zjistit cenu >>
Porto Cruz Porto Ruby Porto Cruz Porto Ruby Portské víno Zjistit cenu >>
Veuve Clicquot Brut 0,75l 12% GB Veuve Clicquot Brut Šumivé víno Zjistit cenu >>
Vintense Syrah Vintense Syrah Nealkoholické víno Zjistit cenu >>

5 nejlepších prémiových vín

Láhev Název Druh
Selektion Karlsberg Riesling Reserve 2016 Selektion Karlsberg Riesling Reserve 2016 Bílé víno Zjistit cenu >>
Klein Constantia Anwilka 2012 Klein Constantia „Anwilka“ 2012 Červené víno Zjistit cenu >>
Chateau Vanniéres Bandol Rosé 2016 Chateau Vanniéres Bandol Rosé 2016 Růžové víno Zjistit cenu >>
Sandeman Imperial Porto Tawny Sandeman Imperial Porto Tawny Portské víno Zjistit cenu >>
Moët & Chandon ICE Impérial Moët & Chandon ICE Impérial (dárkový set) Šumivé víno Zjistit cenu >>

Ampelos Ryzlink Rýnský Pozdní sběr 2017 (0,75l 12%) – bílé víno cena/kvalita

Ampelos Ryzlink Rýnský Pozdní sběr 2017

Cena od 209 Kč na Alkohol.cz

Pochutnáváte si rádi a často na mořských plodech? Patříte mezi milovník suchých vin a nedáte dopustit na jejich trpkou, agresivnější chuť? Jestliže zrovna nepátráte po archivním kusu určeném na vzácné příležitosti, Ampelos Ryzlink Rýnský Pozdní sběr 2017 0,75l 12% splní všechno, co požadujete. Milovníky ryze české produkce jistě potěší, že je vyráběn z plodů moravských vinic.

Na první pohled upoutá zářivá, nažloutlá barva připomínající citrón. S prvním douškem se vám v ústech rozhostí středně intenzivní chuť blízká grepům a zeleným jablkům. Delší kořenitý závěr mírně připomíná pepř. Koření ucítíte ještě několik desítek minut po požití nápoje.

Selektion Karlsberg Riesling Reserve 2016 (0,75l 12,9%) – prémiové bílé víno

Selektion Karlsberg Riesling Reserve 2016

Cena od 641 Kč na Alkohol.cz

Pořádáte rodinnou nebo pracovní oslavu a musíte své návštěvníky náležitě pohostit? Jistě myslíte také na vhodný nápoj, kterým by mohli chutný pokrm spláchnout. Nemáte-li je v plánu zrovna odbýt levným čůčem, sáhněte do vyšších cenových hladin. Zde se nachází kupříkladu klenot v podobě Selektion Karlsberg Riesling Reserve 2016 0,75l 12,9%.

Základem jsou ručně sbírané hrozny, do jejichž růstu se nijak uměle nezasahuje. Postup výroby dále pokračuje přes fermentaci a míchání v kvasničných kalech, následuje zrání v dubových sudech a nerezových nádobách. V chuti vína silně dominují ovocné tóny, nejsilněji poznáte broskev a meruňku. Závěr obstarává kombinace kandovaného a exotického ovoce.

Více tipů na bílá vína >>

Šamšula Rulandské Modré GRAND PINOT Výběr z hroznů 2017 (0,75l 13,5%) – červené víno cena/kvalita

Šamšula Rulandské Modré GRAND PINOT Výběr z hroznů 2017

Cena od 319 Kč na Alkohol.cz

Libujete si v červeném masu, uzeninách nebo sýrech? Pak jistě dobře víte, že k nim potřebujete také láhev kvalitního červeného vína. Jednak zvýrazní chuť pokrmu a jednak zajistí, že žaludek bude pracovat, jak má. Mezi oblíbené kousky řadíme víno Šamšula Rulandské Modré GRAND PINOT Výběr z hroznů 2017 0,75l 13,5% pocházející z Velkopavlovické oblasti, které je odpradávna zasvěcena pěstování hroznového vína.

Již na první pohled poznáte, že víno zrálo dlouhých 12 měsíců v sudech. Dlouhý proces se podepsal na jeho temně rudém zabarvení a výrazných chuťových tónech. Jistě ucítíte dřevo, lesní ovoce, marmeládu nebo tříslovinu. Suchý charakter je podtržen jemnými náznaky koření.

Klein Constantia „Anwilka“ 2012 (0,75l 13,5%) – prémiové červené víno

Klein Constantia Anwilka 2012

Cena od 932 Kč na Alkohol.cz

Že nemáte Jižní Afriku zrovna spojenou s produkcí kvalitního výběrového vína? Opak je pravdou! Tamější podnebí umožňuje hroznům krásně dozrát a vytvořit ojedinělou a exotickou kombinaci chutí a aromat. Zářným příkladem za všechny je Klein Constantia „Anwilka“ 2012 0,75l 13,5% pocházející z oblasti Stellenbosh.

Hrozny jsou sklizeny již na počátku dubna a uloženy v malých dřevěných bedýnkách. Ještě před vložením do lisu dochází k ručnímu třídění, odstranění špatných bobulí a stopek. Víno po smíchání odpočívá ještě dlouhých devět měsíců. Dlouhé zrání snadno poznáte na temně rudém zabarvení nápoje. V chuti naleznete směs koření, švestek, černého bezu a fialek. Zkrátka příroda se vším všudy.

Více tipů na červená vína >>

Domaine Saint Mitre Experience IGP Rose 2015 0,75l 14% – růžové víno cena/kvalita

Domaine Saint Mitre Experience IGP Rose 2015

Cena od 213 Kč na Alkohol.cz

Rádi byste vyzkoušeli něco jiného než červené nebo bílé víno? Pak si zcela jistě oblíbíte víno růžové, které si v posledních letech získává stále více fanoušků po celém světě. Patří mezi ně i Domaine Saint Mitre Experience IGP Rose 2015 0,75l 14%.

Rodinné vinařství Domaine Saint Mitre ze sladké Provence patří k předním výrobcům kvalitních alkoholických nápojů. Náš tip je vyroben z hroznů sklizených v noci a zpracovaných za studena. Výrazná kyselost doprovází silné tóny ovoce, které se rozlejí v ústech po každém doušku. Chuť je komplexní, doplněná zajímavým aromatem.

Chateau Vanniéres Bandol Rosé 2016 (0,75l 13,5%) – prémiové růžové víno

Chateau Vanniéres Bandol Rosé 2016

Cena od 661 Kč na Alkohol.cz

A v Provence se ještě chvíli zdržíme, neboť odtud pochází i druhý produkt našeho přehledu nejlepších růžových vin. Chateau Vanniéres patří k dlouhodobě k nejuznávanějším francouzským výrobcům jakostních alkoholických nápojů. Mnozí odborníci jej dokonce řadí do místní TOP10. V zemi zaslíbené lze podobné ocenění označit za opravdovou poctu.

A dobré jméno podniku bezesporu dělá také růžové víno Bandol Rosé 2016 0,75l 13,5%. Ačkoliv je označováno jako suché, překvapí vás svým exotickým aromatem, v němž ucítíte pomerančovou kůru a pražené mandle. Jedná se o ideální nápoj do horkých letních dnů, při nichž pod slunečníkem ujídáte mořské plody či tradiční rybí polévku.

Více tipů na růžová vína >>

Porto Cruz Porto Ruby (0,75l 19%) – portské víno cena/kvalita

Porto Cruz Porto Ruby

Cena od 299 Kč na Alkohol.cz

Fortifikovaná vína si v posledních letech získávají stále větší oblibu. Jedná se o speciální druh nápoje, který během výroby prochází procesem tzv. fortifikace. Během něj jsou do vína přidány speciální látky ovlivňující výslednou chuť. Hlavním cílem je dosáhnout zvýraznění sladké chuti.

Asi nejznámější fortifikovaná vína jsou vína portská. Naleznete mezi nimi i Porto Cruz Porto Ruby 0,75l 19%. Rubínově červené sladké víno pochází z vinic z portugalského Duoro Valley. V průběhu kvašení se přidává brandy, jehož účinkem dojde k zastavení fermentace. V tónech hotového nápoje rozeznáte švestky, borůvky, rozinky nebo karamel. Na trh víno odchází až po tříletém zrání v sudech.

Sandeman Imperial Porto Tawny (0,75l 20%) – prémiové portské víno

Sandeman Imperial Porto Tawny

Cena od 576 Kč na Alkohol.cz

Rádi byste přeci jen ochutnali na poli portských vín něco exkluzivnějšího? Něco, co by vaše chuťové pohárky pořádně rozechvělo a prohřálo unavené tělo? Sáhnete-li po prémiových řadách pocházejících ze sklepů těch nejvýznamnějších portugalských vinic, neuděláte chybu.

My doporučujeme kupříkladu Sandeman Imperial Porto Tawny 0,75l 20%, které vzniklo smísením několika kvalitních portských vin pocházejících z Vila Nova de Gaia. Na první pohled zaujme jemná jantarová barva, která poněkud kontrastuje s tradičně rudým zabarvením většiny fortifikovaných vin. V ústech se naplno rozvine chuť vína v kombinaci s ovocem. Díky silné perlivosti bývá někdy nápoj popíjen jako aperitiv.

Více tipů na fortifikovaná vína >>

Veuve Clicquot Brut (0,75l 12%) – šampaňské cena/kvalita

Veuve Clicquot Brut 0,75l 12% GB

Cena od 1 199 Kč na Alkohol.cz

Milovníci jej na první pohled poznají podle sytě oranžové etikety, jejíž design se v zásadě nemění již od roku 1805, kdy se Veuve Clicquot začalo profilovat jako výběrové vinařství. Unikátním systémem odstraňování usazenin v lahvi a zpracováním těch nejlepších surovin z vlastních vinic si dodneška udržuje na trhu velmi silnou pozici.

Stačí několik doušků Veuve Clicquot Brut 0,75l 12% a velmi brzy pochopíte, proč tomu tak je. Šampaňské vzniká blendingem tří vysoce kvalitních odrůd ovocných vín. Výsledek spojení se dokonale projeví v plné ovocné chuti a šťavnatosti. Zkrátka ideální aperitiv pro většinu vybraných jídel nejen francouzské kuchyně.

Moët & Chandon ICE Impérial (2×0,75l 12%) – šampaňské dárkové balení

Moët & Chandon ICE Impérial

Cena od 3 999 Kč na Alkohol.cz

Oblast Champagne dala vzniknout stejnojmenné odrůdě šumivého vína, kterou známe pod počeštěným výrazem šampaňské. To obvykle nechybí na žádné společenské události, minimálně při formálním zahájení. Tradice výroby šampaňského sahá až do středověku. Mezi nejstarší producenty patří i společnost Moët & Chandon, která začala psát svou historii již v 18. století.

Moët & Chandon ICE Impérial je speciání šampaňské určené k podávání na ledu. Milovníky dobrého alkoholu potěší nejejn krásnou zlatou barvou, ale i výraznou vůni a chutí široké škály ovoce. Dárkový dřevěný box obsahuje dvě lahve a čtyři stylové skleničy. Ideální set pro nezapomenutlenou oslavu s přáteli!

Více tipů na šumivá vína >>

Vintense Syrah (0,75l 0%) – nealkoholické víno

Vintense Syrah

Cena od 160 Kč na Alkohol.cz

Milujete kvalitní víno, ale přesto se zrovna nemůžete z nejrůznějších důvodů dotknout alkoholu? Trn z paty vám pomůže vytrhnout jeden z produktů belgické značky Vintense, která výrobě nealkoholických vin zasvětila celou svou existenci. Nutno ovšem podotknout, že se jí to daří skutečně náramně.

Vintense Syrah 0,75l 0% je růžové víno vznikající naprosto stejným postupem jako jeho alkoholický protějšek. Ručně sbírané hrozny se lisují a vzniklá šťáva kvasí. Vzniknuvší ethanol je ovšem rychle odpařen prostřednictvím kombinace vakua, nízkého tlaku a odpovídající teploty. Jemná ovocná chuť s tóny broskví, malin a červeného rybízu zůstává, alkohol je ovšem nenávratně pryč.

Více tipů na nealko vína >>

Vše, co byste měli o víně vědět

In vino veritas – ve víně je pravda. Tak zní jedno latinské přísloví, o jehož platnosti se můžeme přesvědčovat při různých příležitostech prakticky denně. Tento oblíbený nápoj vznikající kvašením šťáv, nejčastěji z hroznů, ale i z celé řady dalších rostlin a ovoce, si lidstvo vychutnává po celá tisíciletí. Postupem času se sice produkce zautomatizovala a zjednodušila, základní výrobní postupy ovšem zůstávají věrné tradici.

Následující kapitoly věnujeme třem důležitým okruhům, které se vína týkají. V prvé řadě vám představíme tipy, jak se vlastně tento nápoj správně vychutnává a skladuje. Následně se podíváme na třídění jednotlivých produktů podle barvy, obsahu cukru a jakostní třídy. Opomenout rozhodně nemůžeme zmínit ani odrůdy vína, které představují základní výchozí bod pro tvorbu milovaného i zatracovaného alkoholu.

bílé a červené víno

Jak pít víno?

Okamžik otevření lahve vína míváme často spojen s jakýmsi rituálním pocitem. Lidé odjakživa tento nápoj popíjeli při řadě společenských i osobních příležitostí, proto v nás dodnes přetrvává úcta ke starým zvyklostem. Momentem, kdy nám otvírák na víno pomůže dostat korkovou zátku pryč, ale všechno teprve začíná…

Jestliže je víno servírováno k pokrmu, musíme při výběru zohlednit druh jídla. Zatímco k tmavému masu lépe pasují červená vína, s rybami a světlým masem se zase pojí bílá. Cukernatost volíme s ohledem na preference hodujících. Tekutinu rozléváme do dvou třetin klasických vínových skleniček, jejich popisu věnujeme samostatnou podkapitolu. Před samotným pitím jimi jemně zatočíme, aby došlo k „otevření“ vína a vynikla jeho chuť i aroma. Sklenici vždy držíme za stopku, abychom tělesným teplem její obsah zbytečně neohřívali.

Gurmáni jistě ještě před prvním douškem zapojí svůj čich. Dobře trénovaný nos dovede na první pohled odhadnout cukernatost, stáří a kvalitu vína. První malý doušek nechejte jemně převálet na jazyku a nechte jeho chuť rezonovat. S výjimkou levných krabicových vin se rozhodně nevyplatí popíjet tento nápoj jako limonádu. Obsah alkoholu je poměrně vysoký, neboť na rozdíl od pálenek nesmí být víno, jakkoliv ředěno. Vyplatí se jej občas proložit sklenkou vody.

Sklenice na víno

Sklenice a karafy na víno

Kdo by neznal sklenice na víno? Prakticky každá domácnost mívá ve své výbavě alespoň jednu sadu. Sklo musí být čiré, aby dobře vynikla barva tekutiny. Vysoká stopka usnadňuje držení a tenký okraj umožňuje jemně rty pocítit teplotu nápoje. Vybírejte pouze skleničky se zabroušenou a nevydutou hranou, po nichž víno stéká pouze na jazyk. Pozornost věnujte též kvalitě skla, které nesmí obsahovat žádné příměsi.

Nalévání přímo z lahve dnes již není považováno za nic nemístného. V prostředí luxusních restaurací a honosných společenských akcí si ovšem popularitu stále udržují karafy na víno, do nichž se nápoj přelévá. Hlavním důvodem je provzdušnění obsahu lahve a také fakt, že v průhledném skle víno vypadá mnohem lákavěji. Karafy obvykle mívají podobu baňky se zúženým hrdlem usnadňujícím nalévání.

Skladování vína

Na rozdíl od destilátů víno často nekupujeme s ohledem na jeho rychlou spotřebu. Naopak, často jej uchováváme pro významná výročí a oslavy. Z toho důvodu je zapotřebí se důkladně zamyslet nad jeho skladováním, zejména pokud jsme hrdými držiteli některého z archivních vin.

Jestliže vlastníte nemovitost s vlastním sklepem, máte napůl vyhráno. Stačí zkontrolovat, zda se vnitřní teplota pohybuje okolo 11 °C a vlhkost dosahuje zhruba 65 %. Nezapomínejte, že láhev musí ležet tak, aby byl korek neustále zvlhčován. Stačí zakoupit speciální regál na víno a všechny své archivní kusy do něj vložit.

Moderní doba naštěstí přináší řešení i pro ty, kterým se zrovna nechce luxusní pití ukládat do společného panelákového sklepa. Spočívá v pořízení tzv. vinotéky, tedy chladničky na víno. Prosklená vitrína je vybavena několika držáky pro uložení lahve naležato. Speciální čidla a přísun elektrické energie pomáhají udržovat vnitřní prostředí podobné tomu ve vinném sklípku.

Druhy vína

V průběhu staletí spatřila světlo světa celá řada nejrůznějších druhů vín. Není proto divu, že jejich klasifikace pořádně nabobtnala a dělení probíhá dle několika hledisek. V současné době jsou zdaleka nejoblíbenější tři klasifikace, jejich detailnějšímu popisu věnujeme následující řádky:

  • Dělení dle barvy
  • Dělení dle obsahu cukru
  • Dělení dle jakostní třídy

Dělení dle barvy

První dělení je zdaleka nejznámější a obvykle se podle něj orientují i laici v supermarketech. Celkově se lze na trhu setkat se čtyřmi skupinami, které se svými vlastnostmi poměrně výrazně liší:

  • Bílé víno – vyráběno z hroznového vína (bílého, červeného, modrého i růžového), rmut se lisuje okamžitě
  • Červené váno – vyráběno z modrých hroznů nakvašením či pomocí tepla, rmut se nechává kvasit po dobu několika dnů před lisováním, výsledkem je větší množství třísloviny a zbytků
  • Růžové víno – vyráběno z modrých hroznů bez nakvašení
  • Oranžové víno – specifický druh bílého vína, který se nesíří a zraje na slupkách, technologie jeho výroby je zdaleka nejstarší

Ze zdravotního hlediska se za nejvhodnější považuje oranžové víno, jehož výrobní proces si dodnes zachovává takřka pravěký charakter. Nejvíce lidské zdraví ohrožuje nadměrná konzumace vína červeného.

Dělení dle obsahu cukru

Dáváte přednost výrazně sladké chuti, nebo nedáte dopustit na trpké, kořeněné aroma? Případně jakožto milovníci kompromisů dáváte přednost polosladkému vínu? Ať už je to jakkoliv, vězte, že označení jednotlivých nápojů vychází z přísně stanovených tabulek daných hodnotami zbytkového cukru na litr. Přesvědčte se sami pohledem na následující tabulky:

Označení vína Podíl zbytkového cukru
Suché Do 4 g/l (do 9 g/l, pokud je rozdíl mezi cukrem a obsahem kyselin menší než 2 g/l)
Polosuché 4–12 g/l (do 18 g/l, pokud je rozdíl mezi cukrem a obsahem kyselin menší než 10 g/l)
Polosladké 12–45 g/l
Sladké Nad 45 g/l

Profesionální degustátoři obvykle považují za nejkvalitnější vína suchá. Laická veřejnost ovšem povětšinou preferuje spíše polosladká nebo sladká vína z důvodu lákavější chuti.

šampaňské

U šumivých produktů je rozdělení ještě o něco málo komplikovanější:

Označení vína Podíl zbytkového cukru
Brut nature Do 3 g/l bez přidání cukru v průběhu kvašení
Extra brut 0–6 g/l
Brut Do 15 g/l
Extra dry 12–20 g/l
Dry 17–35 g/l
Demi-sec 33–50 g/l
Doux Nad 50 g/l

Dělení dle jakostní třídy

Nechcete-li se spokojovat s nejlevnějším čůčem ze supermarketu, doporučujeme si před cestou do obchodu dobře nastudovat rozvržení jakostních tříd. Podle cukernatosti (podílu cukru v bobulích hroznu při lisování – určováno ve stupních normalizovaného moštoměru) a specifických způsobů výroby zákon rozlišuje hned několik základních skupin alkoholu.

Pojmem víno lze charakterizovat nápoj o cukernatosti 11–15°NM. Nelze jej označovat názvem odrůdy. Nad 14°NM označovaném názvem odrůdy se hovoří o tzv. zemském vínu. V rozmezí od 15 do 19°NM se potom jedná o jakostní víno.

Zákon dále rozlišuje poměrně početnou skupinu tzv. jakostních vin s přívlastkem. Takto můžete zakoupit kabinetní víno o cukernatosti 19–21°NM, pozdní sběr charakterizovaný vyšším podílem cukru 21–24°NM, výběr z hroznů (24–27°NM) a konečně výběr z bobulí (27–32°NM).

Stejně tak lze v nabídce vináren najít vína s přívlastkem, jež spatřila světla světa ve specifických podmínkách. Výběr z cibéb tvoří přezrálé bobule o cukernatosti nejméně 32°NM či bobule napadené ušlechtilou plísní botrytis cinerea zvyšující kvalitu výsledného produktu. Výroba ledového vína (minimálně 27°NM) je zahájena sběrem a zpracováním hroznů při teplotě minimálně -6 °C. Tzv. slámové víno (minimálně 27°NM) potom musí být sušeno na slámě či rohožích po dobu alespoň 3 měsíců.

Od jakostní třídy vína se standardně odvíjí jeho cena. Zatímco obyčejné víno lze zakoupit i za cenovku nepřesahující 50 korun, pořízení jakostního vína s přívlastkem může vyjít třeba i na desetinásobek.

červené víno

Nejvýznamnější odrůdy

Poměrně detailně jsme se v předcházejících kapitolách rozepsali o kategorizaci a klasifikaci jednotlivých výrobků. Důležité místo si ovšem zaslouží též základní surovina používaná pro výrobu oblíbeného alkoholu – vinná réva.

Na tomto místě pomineme fakt, že se v mnoha kulturách nedisponujících vhodnými klimatickými podmínkami využívá jiných rostlin. Příkladem za všechny je velmi oblíbené rýžové víno, pocházející z východní Asie. V našich podmínkách se stalo nedílnou součástí naší kuchyně a slouží jako základ většiny imitací oblíbených asijských jídel. I v našich zeměpisných podmínkách si své milovníky získalo hruškové víno, specifické svou sladkou chutí.

Vzhledem k tomu, že v současné době je u nás pěstováno více než 60 různých odrůd vín (více než 1 000 celosvětově), rozhodli jsme se zmínit pouze pětici těch nejstarších a nejvýznamnějších:

  • Rulandské bílé
  • Pálava
  • Tramín červený
  • Frankovka
  • Veltlínské zelené

Samozřejmě, že i Aurelius, Ryzlink, Müller Thurgau nebo Modrý Portugal by si pár řádků zasloužily. Nechceme však, aby se článek stal pouhým výčtem nejrůznějších odrůd a popisem jejich charakteristických vlastností, proto jsme se rozhodli soustředit pouze na ty skutečně nejvýznamnější.

Víno Rulandské bílé

Rulandské bílé i přes svůj německý název pochází z oblasti Burgundska, kde vznikla s největší pravděpodobností ze staršího Rulandského šedého. Jedná se o starobylou odrůdu datující své kořeny do středověku. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána již v roce 1941 jakožto Burgundské bílé.

Víno je oblíbené pro svou charakteristickou plnou a kyselou chuť. Rozeznáte v ní celou řadu ovoce jako hrušky, broskve, či jablka nebo dokonce chlebovou kůrku. Pro své vlastnosti je výsledný produkt vhodný k archivaci, které chuť ještě zvýrazní. Dozrává v období října.

Víno Pálava

Přesunujeme se na české, respektive moravské vinice, na nichž vznikl křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau úplně nový druh Pálava. Do Státní knihy odrůd byl zapsán v roce 1977 a od té doby si získal velkou přízeň napříč střední Evropou.

Vyznačuje se středně velkými hrozny s menšími bobulemi intenzivní chuti. Sběr probíhá na přelomu září a října. V chuti poznáte specifickou kořenitou chuť, která vás možná zprvu poněkud překvapí. Svůj původ nezapře podobností s odrůdou Tramín červený, ovšem naleznete v něm celou řadu specifických chutí typických i pro jiné druhy vín.

Víno Tramín červený

Říká vám něco italské město Termeno? Pokud nikoliv, tak vězte, že zde produkce vína probíhala již v období starověké římské říše. Právě odtud také pochází název Tramín, ačkoliv vzhledem k širokému rozšíření se nelze divit, že je mnohdy znám i pod bohatou škálou jiných jmen. V České republice patří k četně užívaným odrůdám, neboť se pěstuje na více než 600 hektarech.

Dlouhá léta vývoje se poznají v široké škále chutí, kterými se váno vyznačuje. Základ spočívá v divokém ovoci, broskvích a medu, které přecházejí do bohatších tónů koření a dalších ovocných odrůd. Milovníci sladších nápojů by si měli dávat na nedostatečnou kyselinu a zbytkový cukr. Některým mohou chuť a aroma přijít nevýrazná a trpká.

Víno Frankovka

Patříte k hrdým milovníkům kvalitních červených vín? Potom jste již jistě ochutnali starobylou odrůdu Frankovka, která se dočkala zápisu do Státní odrůdové knihy již v roce 1941. Již mnoho staletí předtím se ovšem pravidelně objevovala na stolech šlechty a bohatých měšťanů. Jak již její název napovídá s největší pravděpodobností pochází z oblastí mezi Německem a Francií.

Hrozen i bobule dosahují středních velikostí. Chuť vína je charakteristická vyšší kyselinou a tříslem. Projevují se v ní červené peckoviny (višně a třešně). Sklízí se až ve druhé polovině října. Obecně je považována za ideální pro dlouhou archivaci.

Víno Veltlínské zelené

Copak jsme si schovali na závěr? Samozřejmě, že naši nejhojněji pěstovanou odrůdu, kterou není nic jiného než Veltlínské zelené. Naleznete ji na takřka 10 % všech vinic u nás. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána již dávno – roku 1941. Její kořeny sahají s největší pravděpodobností až do Rakouska či Itálie, přičemž podobně jako většina našich zástupců byla vyšlechtěna již v dávných dobách.

Hrozen je velký, bobule střední. Víno je oblíbené pro své silné aroma a charakteristickou chuť svéráznými tóny zeleného popře, zeleného jablka či květu lípy. Podstatnou výhodu spatřujeme také v obvykle vysoké kvalitě sklizně a relativně nízké náročnosti. Odrůda také představuje optimální základ pro výrobu sektů a archivních, dlouho zrajících nápojů.

Do obchodu s vínem >>

Zdroje:

OKOMENTUJTE

Prosím, napište komentář!
Prosím napište sem své jméno