Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Nejlepší likéry, sladké pití nejen pro dámy

27. 9. 2022 aktualizováno

O likéru se píše jako o „lihovině vyrobené z lihu, destilátu, jedné či více lihovin nebo jejich směsi oslazením a případně přídavkem produktů zemědělského původu, jako jsou vejce, smetana, mléko nebo jiné mléčné výrobky, ovoce, víno nebo aromatizované víno, obsahující nejméně 100 g cukru nebo ekvivalentní množství jiných sladidel na jeden litr výrobku…“. Takže jednoduše řečeno, jedná se o sladký alkoholický nápoj, který bývá nejčastěji ochucený ovocem, vejci, kávou, čokoládou, smetanou, bylinkami i kořením. Minimální obsah alkoholu v likéru je 15 %, výjimku tvoří vaječný likér s 14 % alkoholu. Většinou však obsahují 20 až 40 % alkoholu. Likéry se pijí samotné, ale používají se také k přípravě míchaných drinků i jídel.

Likér může být zajímavým dárkem k narozeninám. My jsme vybrali vždy jeden nejoblíbenější likér od každého druhu, nechybí vaječný likér, pomerančový likér, kávový likér, bylinný likér, kokosový likér, ořechový likér, meruňkový likér, curaçao likér, čokoládový likér, mandlový likér, višňový likér, kmínový likér, peprmintový likér, anýzový likér ani banánový. Uff, opravdu jich je tolik?

1. TOP 6 nejlepších likérů

Název Druh
Nejlepší likéry
1. Bartida Vaječňák 1l 17% – nejlepší český vaječný likér Bartida Vaječňák 1l 17% nejlepší vaječný likér Zjistit cenu
2. Mr. Black Cold Brew Coffee Liqueur – kvalitní kávový likér Mr. Black Cold Brew Coffee Liqueur nejlepší kávový likér Zjistit cenu
3. Meruňkový likér Svach 20% 0,5l – Nejlepší ovocný likér Meruňkový likér Svach 20% 0,5l nejlepší ovocný likér Zjistit cenu
4. Baileys Chocolat Luxe 15,7% 0,5L – Nejlepší čokoládový likér Baileys Chocolat Luxe 15,7% 0,5L nejlepší krémový likér Zjistit cenu
5. Bartida Zelená 1l 20% – Nejlepší peprmintový likér Bartida Zelená 1l 20% nejlepší český likér Zjistit cenu
6. Cobana Liquere 0,7l 30% – Nejlepší banánový likér Cobana Liquere 0,7l 30% Nejlepší banánový likér Zjistit cenu

2. Bartida Vaječňák 1l 17% – nejlepší český vaječný likér

Bartida Vaječňák 1l 17% – nejlepší český vaječný likér

Alkohol.cz

Věděli jste, že vaječný likér se pije nejen v Česku? A dokonce nejen v Evropě? Rádi si na něm pochutnávají také v Mexiku nebo v Kolumbii. Na druhou stranu, Češi jsou na „vaječňák“ mistry. Pokud se vám s ním nechce vyrábět a rádi byste ochutnali pořádný vaječný likér, doporučujeme tento od české destilérky Bartida. Obsahuje 17 % alkoholu, tajnou směs třtinového rumu, malt whisky a smetany a oproti jiným „vaječňákům“ má opravdu vysoký podíl vaječných žloutků. Svými 140 g žloutků na litr nápoje splňuje normy pro tradiční nizozemské vaječné likéry Advocaat. A tady je tip na závěr: Vaječňák od Bartidy si nejlépe vychutnáte při teplotě okolo 21 °C.

3. Cointreau 0,7l 40% – nejlepší pomerančový likér z Francie

Cointreau 0,7l 40% – nejlepší pomerančový likér z Francie

Bottles & Stories.cz

Cointreau je sice označován jako likér, ale se svými 40 % alkoholu se jedná o poctivý destilát. Hlavní přísadou tohoto francouzského nápoje je kůra pečlivě vybraných, sladkých i hořkých, pomerančů z Maroka, Španělska, Brazílie i Ghany, ale také špetka pepře. Komu v hlavě vrtá, jak se to „kointré“ vlastně čte, je to „kuantró“ – název kopíruje jméno majitele destilérky, která prémiový pomerančový likér začala v roce 1885 vyrábět.

Pozor

Cointreau 0,7l 40% Akce 1+1 s 50 % slevou na druhou láhev.  Při koupi dvou likérů ušetříte 114 Kč.

Zajímavostí je, že se likér vyrábí speciálním procesem, který se používá také pro výrobu parfémů. Cointreau je jedním z nejoblíbenějších a také nejnapodobovanějších likérů světa, hodně se používá do míchaných drinků – Cointreau Fizz, Margarita, Cosmopolitan, Sidecar a stovky dalších.

4. Mr. Black Cold Brew Coffee Liqueur – kvalitní kávový likér

Mr. Black Cold Brew Coffee Liqueur – kvalitní kávový likér

Warehouse1.cz

Tento likér nemá dlouhou minulost, ale věříme, že má před sebou dlouhou budoucnost. Na svět přišel teprve v roce 2013 a jedná se o vůbec první řemeslně vyráběný prémiový kávový likér. Jeho základem je hořkosladký blend výběrové kávy Arabica (připravovaná metodou cold brew, 42 % Keňa + 54 % Kolumbie + 3,5 % Papua Nová Guinea) a australské pšeničné vodky. Oproti dalším průměrným kávovým likérům má Mr. Black Cold Brew Coffee Liqueur zhruba desetkrát intenzivnější kávovou chuť a pozor, také minimálně o polovinu méně cukru. Výraznou hořkost kávy zjemňuje vanilka a kvalitní hořká čokoláda. Tento likér byl vyroben především do koktejlů, najdete ho tak např. v Espresso Martini, Cold Fashioned, Coffee Negroni nebo Black & Tonic.

5. Chuchelův Exklusive 38% 0,5l – nejlepší bylinný likér Svach

Chuchelův bylinný Exklusive likér 38% 0,5l – nejlepší bylinný likér Svach

Lihovárek.cz

Z jižních Čech pochází destilérka Svach a ze Svachovky pochází Chuchelův bylinný Exklusive likér. Jasný důkaz, že likéry mají léčivé účinky. Tento bylinný likér (vyroben z 12 druhů bylin) totiž můžete popíjet nejen na chuť, ale také „na žaludek“. Je skvělým parťákem při zažívacích potížích, nadýmání nebo při nechutenství, podporuje trávení, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv, uvolňuje křeče hladkého svalstva, má protizánětlivé účinky, dále i zklidňující účinky, mírní bolesti hlavy, odbourává úzkost a stres, podporuje krevní oběh, zvyšuje metabolické aktivity v těle a posiluje imunitní systém. To koukáte, co? Ne nadarmo ji výrobce popisuje jako přírodní apatyku. Abychom to shrnuli – je opravdu dobré mít jednu půllitrovku tohoto (nejen) žaludečního likéru doma.

6. Aguere Coco Rum 0,7l 20% – Kvalitní kokosový likér

Aguere Coco Rum 0,7l 20% – Kvalitní kokosový likér

Alkohol.cz

Máte rádi kokos a kokosové (pří)chutě? Potom musíte ochutnat tento kokosový likér. Aguere Coco Rum vás zaujme původem = Kanárské ostrovy (konkrétně Tenerife), lahví = moderní a čistý design a samozřejmě také obsahem = základ tvoří kvalitní rum Ron Aguere, který je ochucený přírodním výtažkem z čerstvého kokosu. Opravdu, přímo z čerstvého kokosu. Jedná se o tradiční kanárskoostrovskou recepturu. Tento jemný exotický likér se dá popíjet samotný (vlastně nejlépe s kostkami ledu), ale můžete ho použít také do alkoholických míchaných drinků. Který koktejl vás napadne jako první, když se řekne kokosová příchuť? Jednoznačně to bude Piña Colada.

7. Ořechovka Žufánek 35% 0,5l – Kvalitní ořechový likér

Ořechovka Žufánek 35% 0,5l – Kvalitní ořechový likér

Alkohol.cz

Klasika všech klasik, nejznámější a prý také nejúčinnější žaludeční likér. Je typický pro oblast Slovácka, kde jej vyrábí známý a oblíbený Lihovar Žufánek. Ořechovka se vyrábí dlouhou macerací nezralých vlašských ořechů společně s devíti bylinami a kořením, mezi které patří např. pomerančová kůra, puškvorec, skořice nebo muškátový oříšek.

Žufánkovic likér je 100 % přírodní, takže každá jeho výroba závisí na úrodě a kvalitě ořechů. Jednotlivé ročníky Ořechovice se tak mohou lišit v intenzitě chuti i vůně. Ořechový likér je díky nezralým ořechům přirozeně velmi hořký, musí tak být doslazován, ale velmi jemně, nebojte. Zákazníci si tento produkt velmi chválí, vyzdvihují jeho jemnou chuť a někteří i jeho zdravotní účinky při virózách. Vyzkoušíte tento přírodní likéro-lék?

8. Meruňkový Svach 20% 0,5l – Nejlepší ovocný likér

Meruňkový likér Svach 20% 0,5l – Nejlepší ovocný likér

Lihovárek.cz

Destilérie Svach je nový a odvážný projekt z roku 2015. Jak samotný destilér uvádí: „Zajisté se nemůžeme vyhnout chybám, ale víra a cíl, který chceme, nám dává sílu se do toho pustit a začít budovat tradici výroby whisky u Českého Krumlova.“. A nejen whisky. Svachovka, to jsou také “barevné pálenky” (nejoblíbenější jsou hruškovice, slivovice a višňovice), likéry, gin, brandy a také sezónní speciality jako např. Tuzemák, griotka nebo vaječný likér.

Meruňkový likér je oranžově zbarvený nápoj z pečlivě pěstovaných a sesbíraných českých meruněk. Jeho chuť vám dá jasně najevo, že tady se na ovoci rozhodně nešetřilo. Likér má standardních 20 % alkoholu, takže je dokonalý pro příjemné večerní popíjení. Můžete jej servírovat nachlazený, ale ve studených měsících mu bude slušet klidně i pokojová teplota.

9. Monin Curacao Blue Liqueur 0,7l 20% – Nejlepší Curacao likér

Monin Curacao Blue Liqueur 0,7l 20% – Nejlepší Curacao likér

Alkohol.cz

Také mu říkáte „kurakao“? Tak na tuto výslovnost prosím rovnou zapomeňte a zapamatujte si jednou provždy tohle: „kyraso“. Přesně tak se totiž název tohoto francouzského ovocného likéru čte. Tento ovocný likér s 20 % alkoholu je nejčastěji využíván do nejrůznějších míchaných koktejlů, za což může především jeho efektní výrazná modrá barva. Curacao Blue dodá každému drinku šmrnc a samozřejmě také skvělou chuť. Tipnete si jakou? Pomerančovou. Tento likér je ochucený sušenou slupkou ze zelených pomerančů, které mají svůj původ na ostrově Curacao v Karibském moři. Chuť je tedy pomerančová, konkrétně sladko-hořká, ale zároveň také jemná a elegantní. A jaké drinky se z modrého „kyrasa“ míchají? Tak například Bikini Martini, Blue Eyed Martini, Blue Hawaii nebo Blue Lagoon.

10. Baileys Chocolat Luxe 15,7% 0,5L – Nejlepší čokoládový likér

Baileys Chocolat Luxe 15,7% 0,5L – Nejlepší čokoládový likér

PanAlfréd.cz

Kdo by neznal Baileys? Především dámské publikum se nyní určitě rozplývá. Jedná se o světoznámou značku likérů, které obsahují pravou irskou whiskey a jemnou smetanu. Klasické Baileys se dokonce řadí mezi nejprodávanější krémové likéry. Tato „chocolate varianta“ je obohacena o luxusní belgickou čokoládu. Prý trvalo tři roky, než vznikla tato finální čokoládová varianta Baileys. Jistý Anthony Wilson měl ochutnat celkem 200 druhů nejlepších čokolád, aby našel tu nejlepší, která bude dokonale ladit se základními ingrediencemi Baileys = s irskou whiskey a smetanou. Tento likér si zakládá také na své krásně krémové konzistenci. Baileys Chocolate Luxe v sobě kombinuje luxusní ingredience, jako je vanilka z Madagaskaru a přes 30 gramů pravé belgické čokolády v každé lahvi.

11. Galli Mandlový 0,5l 25% – Kvalitní mandlový likér

Galli Mandlový Likér 0,5l 25% – Kvalitní mandlový likér

Alkohol.cz

Galli Distillery, to je rodinný ovocný lihovar, který navazuje na 15letou tradici pěstitelského pálení v Lužických horách. Zabývá se nejen destilací českého ovoce, ale také macerováním netradičních likérů na 100 % přírodní bázi. Mandlový likér Galli je hořko-sladký. Základem je sladký jablkový destilát, ve kterém se macerují mandlová a meruňková jádra – právě ta dodají likéru příjemnou hořkou chuť. Vůně je plná ovocná, nádherně zaobalená do mandlí. Destilérka si zakládá na 100 % přírodních destilátech, bez použití umělých barviv, aromat a dochucovadel. A výjimku neudělala ani u tohoto mandlového likéru. Doporučujeme vám jej nejen k dezertům, ale klidně jen ke kávě. V létě si do něj můžete hodit i kostku ledu.

12. Višeň Exklusive 20% 0,5l – Nejlepší višňový likér

Višeň Exklusive likér 20% 0,5l – Nejlepší višňový likér

Lihovárek.cz

Věděli jste, že višně jsou ideální potravinou pro zdravé kosti a zuby? Že mají vysoký obsah minerálních a stopových látek? Tak např. jód, který je ve višních bohatě obsažen, je vhodný při potížích se štítnou žlázou. No a když jsou zdravé višně, musí být zdravý také višňový likér, ne? To je přece jasná rovnice. Tento likér od destilérky Svach, můžete znát také pod názvem Svachovka, je navíc 100 % přírodní. A jak chutná? Prostě jako višeň, sladkokysele. Zákazníci tento ovocný likér hodnotí pouze kladně – prý skvělá a nepřeslazená chuť višní. Višňový likér doporučujeme např. jako dárek pro babičku. Dříve se višňové likéry nebo višně v čokoládě dávali při každé příležitosti, dnes mi připadá, že tento trend ustal. Možná by bylo na čase višňovou chuť starším ročníkům znovu připomenout.

13. Žufánek Český kmín 42% 0,5l – Nejlepší kmínový likér

Žufánek Český kmín 42% 0,5l – Nejlepší kmínový likér

Lihovárek.cz

Na e-shopu spadá mezi „Exotické destiláty“, ale přitom je ryze český. Dojem jedinečnosti = netradičnosti = exotiky mu dodává hlavní surovina = kmín. Říká vám něco pojem kmínka? Některým se vybaví kmínová polévka, dříve narozeným zřejmě i legenda českých hospod. Dříve se kmínka vyráběla macerací kmínu za studena ve vodce a následným doslazením. Ale protože je Žufánek lihovar, tak se u něj kmín destiluje. A jak už jsme psali výše, k výrobě se používá pouze jedinečný český kmín, který roste cca 15 km od lihovaru a který je považován za nejlepší na světě. Kmínový likér od Žufánka je tzv. průtahový destilát (v zahraničí se označuje jako „geist“) = kmín se dlouho maceruje ve velmi jemném neutrálním lihu z Kojetína, poté přichází pomalá destilace a ředění boršickou vodou. Český kmín má vysoký obsah alkoholu, 42 %.

14. Bartida Zelená 1l 20% – Nejlepší peprmintový likér

Bartida Zelená 1l 20% – Nejlepší peprmintový likér

Alkohol.cz

Peprmintka, peprmincka, fefrmincka neboli zelená. Jedni jí nesnáší, druzí ji milují. Těm prvním připomíná ústní vodu, ti druzí na ní oceňují její svěží mátovou chuť. Hranice je velmi tenká. Kdo zelenou ještě neodsoudil, měl by rozhodně vyzkoušet tu od české destilérky Bartida. Ta je totiž důkazem toho, že i obyčejné pití může být neobyčejně dobré. Peprmintový likér Bartida Zelená 20% je vyrobený z jemného lihu, vinného destilátu a přírodních výtažků z máty peprné, a to v dokonalém poměru. A pozor, na té ústní vodě přece jen něco bude – tahle zelená jako jediná dlouhodobě osvěžuje dech. Jak ji nejlépe pít? Na Magické oko (panák zelené v pivě) nebo Vodníkovo sperma (zelená s mlékem) nyní zapomeňte a vychutnejte si tuto jemnou zelenou samotnou, nachlazenou na cca 8 °C.

15. Špork Kontušovka 0,7l 40% – Kvalitní anýzový likér: kontušovka

Špork Kontušovka 0,7l 40% – Kvalitní anýzový likér: kontušovka

Alkohol.cz

Pojem kontušovka jste zřejmě už někdy a někde slyšeli (milovníci humoru Jaroslava Haška si o kontušovce mohli přečíst v některém z jeho děl). Věděli jste, že se jedná o anýzový likér? Vyrábí se z jemného obilného lihu aromatizovaného anýzovou silicí, ale přidává se do něj i spousta dalšího koření – badyán, kmín, koriandr, fenykl, máta, lipový květ, bělotrn a na doslazení lehce včelí med (obsahuje 6 až 10 % cukru). Nejedná se o žádný moderní experiment, kontušovka byla už v 17. století oblíbeným nápojem polské aristokracie. Odtud také její název, který je odvozen od slova „kontusz“ = dlouhý kabát, který směli nosit pouze šlechtici. Před 1. světovou válkou se jednalo o levné pití, které bylo rozšířené v každém pohostinství. Kotušovka od Šporka obsahuje 40 % alkoholu a kdo má rád kořeněné likéry, měl by ji určitě ochutnat.

16. Cobana Liquere 0,7l 30% – Nejlepší banánový likér

Cobana Liquere 0,7l 30% – Nejlepší banánový likér

Alkohol.cz

Banánový likér? Ano, likéry mohou mít všechny možné příchutě, které vás jen napadnou. Od kmínu po banán. Konkrétně tento banánový likér má rumový základ a je vyráběný ze sladkých banánů z Kanárských ostrovů. V chuti i vůni je intenzivní a sladký, opravdu voní a chutná po lahodných čerstvých banánech. Navíc tento rumový likér dozrával v kontinentálním podnebí, což mu zaručuje dlouhotrvající vůni. Dalším typickým znakem banánového likéru je žlutozelená barva. Kdo banánové příchutě miluje, může tento 30% alkohol popíjet samotný na ledu. Většina lidí si jím ale zpestří nějaký míchaný koktejl. Ať tak, nebo tak, určitě jej podávejte nachlazený.

17. Nejoblíbenější likéry ve světě a u nás

Češi mají nejraději bylinné likéry, mezi ty nejznámější patří Becherovka nebo Fernet. Zatímco dříve u nás více „frčely“ ovocné likéry (Jen si vzpomeňte na babiččinu milovanou višňovou griotku.), v posledních letech jsme si oblíbili spíše whisky likéry, např. ty medové nebo skořicové. Ve světě se nejvíce pijí krémové a whisky likéry. Ty krémové jsou často součástí míchaných drinků. Co se týče konkrétních značek, v Česku máme kromě Becherovky například Žufánka, Svachovku nebo Božkov, ve světě jsou známými značkami Luxardo nebo Bols.

Jak se likéry rozlišují?

Krémové likéry

Nejčastěji kávové, smetanové, vanilkové nebo čokoládové tóny, které jsou oblíbené především v chladnějším období. Může sem patřit například kávový likér Kahlua, smetanové Baileys nebo i vaječný likér.

Ovocné likéry

Základem je ovoce, a to všechny možné (i nemožné) druhy. Tyto likéry vás vzpruží a osvěží opravdu zajímavými chutěmi. Tady můžeme zmínit známou značku Monin, která nevyrábí pouze sirupy do drinků, ale také likéry.

Bylinné likéry

Lidově se jim často říká žaludeční likéry. Často se jedná o 100 % přírodní likér, který díky směsi bylin pomůže při zažívacích potížích, nechutenství apod. „Lék“ jménem Becherovka všichni dobře znáte.

Whisky likéry

Kdo má rád whisky, ale zároveň touží po zajímavějších a jemnějších chutích, tomu budou určitě chutnat whisky likéry. Ty mají nejčastěji medové, skořicové nebo kořeněné tóny. Známým příkladem může být Jack Daniel’s Honey.

Rumové likéry

Dáváte přednost sladším a slabším rumům? Potom sáhněte po rumových likérech. Mají vyšší podíl cukru než klasické rumy, často jsou doladěny o nějakou příchuť nebo koření. Velmi oblíbené je kokosové Malibu, ale patří sem např. i legendární Legendario.

Nejlepší likéry – Baileys Chocolat Luxe

Další možné dělením likérů

  • pravé – alkohol maximálně 35 %, obsah cukru více než 100 g/l,
  • krémové – alkohol 15 až 18 %, cukru více než 250 g/l,
  • hořké – alkohol nad 35 %, cukru méně než 100 g/l.

Někde se navíc setkáte s rozdělením likérů podle obsahu cukru, tj. na sladké, polosladké a ovocné (tzv. ratafie).

Kdy se likér pije?

Stejně jako si Pretty Woman pletla, jaké příbory se používají k jakému chodu, mnozí lidé si pletou, kdy se vlastně podává ten sladký likér. Máme pro vás jednoduchou nápovědu: sladké ke sladkému. Takže sladký likér se podává s dezertem, nebo těsně po něm. Je tedy závěrečnou tečkou po hodování. Proč? No přece na vytrávení. Mnoho likérů totiž obsahuje bylinky a mnoho bylinek podporuje právě trávení.

Jak se likér pije?

Odpověď je velmi jednoduchá: různě. Tak třeba v Česku oblíbená Becherovka se pije ledově vychlazená. Jemné likéry se podávají vychlazené, ale klidně i pokojové teploty – podle vaší chuti. Skvělé jsou také v kombinaci se zmrzlinou nebo kávou. Ostřejší likéry se často nepijí samostatně, ale v nejrůznějších míchaných nápojích. Možná jste také viděli, že si někdo likér ředil vodou (např. anýzový likér či Absinthe značky Pernod nebo lékořicový likér Ricard). Není to barbarství, ale zkušenost. Je to tak opravdu správně.

Jak se likér vyrábí?

Slovo likér je odvozeno od latinského výrazu liquefacere = rozpustit. Existuje mnoho metod, jak z ovoce nebo koření získat chuť: macerace (namáčení aromatického/dochucovacího činitele do vody nebo alkoholu), destilace (destilaci již macerovaného ochucovadla. Destilace se obvykle opakuje, dokud se velké množství ochuceného přípravku nezredukuje na malé množství tekutiny), perkolace (protiproudová extrakce, překapání (nebo přejití páry) alkoholu nebo vody přes ochucovadlo). Závěrečný postup je však vždy jeden a ten samý – chuť ovoce a koření se rozpustí v alkoholu. Při výběru metody hraje důležitou roli samotné ochucovadlo – šťavnaté ovoce lze snadno macerovat a vzniklá šťáva je přidána do alkoholového základu. Pro tužší a sušší materiály, jako je koření nebo ovocné slupky, se využívá metoda destilace či perkolace. Některé likéry jsou směsí mnoha chutí a vůní, jiné naopak obsahují jen jedno nebo dvě ochucovadla.

Nejlepší domácí likéry

18. Jak si vyrobit domácí likér

Pro domácí výrobu likérů se nejčastěji využívá tzv. studená metoda. Nepotřebujete k ní žádné speciální vybavení. Vždy je ale nutné dodržet stanovený postup, který má dvě základní části: příprava surovin (očištění a nakrájení ovoce, popř. odšťavnění, příprava cukrového sirupu z vody a cukru) a samotná výroba.

Výroba ovocných likérů

  1. Šťáva z ovoce se zahřeje na určenou teplotu, přidá se do ní nakrájené ovoce a směs se krátce povaří.
  2. Poté se směs rozmixuje a rychle ochladí, přidá se do ní pektolytický enzym.
  3. Vznikne hustá šťáva, která se nechá určitou dobu odstát a pak se přefiltruje.
  4. Přefiltrovaná čistá šťáva se promíchá s alkoholem a cukrovým sirupem, popř. se ještě dochutí kyselinou citronovou.
  5. Vzniklý likér se přelije do lahví a uskladní.

Výroba bylinných likérů

  1. Bylinky se nechají 5-10 dní macerovat = vylouhovat v alkoholu.
  2. Poté se tekutina slije a bylinky se prolisují – získá se tak další ochucený alkohol.
  3. Alkohol se promíchá s cukrovým sirupem a nechá se několik dní odležet.

A je to. Vyzkoušíte? Myslete prosím na to, že výše uvedené postupy jsou pouze základní, abyste měli představu, co výroba domácího likéru obnáší. Vždy si najděte konkrétní recept a podle něho přesně postupujte. Vlastní fantazie není při výrobě likéru úplně vítána.

Recept na ořechový likér

Sladký, ořechový, lehce nahořklý, s nižším obsahem alkoholu. Přesně takový je ořechový likér, který si můžete docela jednoduše udělat doma. Vaječňák doma připravuje každý, vy zkuste něco originálnějšího. Ořechový likér se vyrábí z nezralých zelených vlašských ořechů, díky čemuž má typickou temně hnědou barvu. Jen si vzpomeňte, jak vypadají vaše prsty, když loupete vlašáky.

Co budete k výrobě ořechového likéru potřebovat?

  • 80% líh (tzv. konzumní líh, seženete mimo jiné i v lékárně), popř. vodku (to je dražší varianta),
  • destilovanou vodu,
  • cukrový sirup (svařte 1, 5 l vody a 850 g cukru),
  • cca 25 kusů měkkých zelených ořechů (ideální doba na sbírání takových vlašáků je červen-červenec, podle počasí).

Postup výroby ořechového likéru

  • Ořechy properte, rozkrájejte na čtvrtky, vložte do třílitrové sklenice.
  • Přidejte k nim cca 2 ks celé skořice, pár ks hřebíčku, jeden rozkrájený citron, nastrouhanou kůru z 1 pomeranče a pět kuliček pepře.
  • Směs zalijte litrem konzumního lihu a cukrovým sirupem, dobře promíchejte.
  • Nádobu s „likérem“ pořádně utěsněte a nechejte na teplém místě ideálně měsíc macerovat, každý den byste měli obsah protřepat.
  • Po měsíci obsah přefiltrujte – nálevku vyložte filtračním papírem a přelévejte „likér“. Filtrování opakujte, dokud nebude tekutina krásně čirá.
  • Likér bude mít nyní okolo 30 % alkoholu. Pokud chcete nápoj slabší, můžete ho zředit převařenou vodou.

Likér z ledových kaštanů

 

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.4 (24 hlasů)

Autor článku

Vendula
Vendula

Ahoj, jsem Vendula a jsem závislá… na dárcích. Všude kolem sebe vidím, co by se komu mohlo hodit, a podle toho také vypadá můj účet. Ale dárků nikdy nelituji – podle mě jimi dává člověk najevo, že druhého dobře zná, poslouchá ho a že mu na něm záleží. A co mé další závislosti? Rodina v čele s mým dvouletým chlapečkem, cestování, jídlo a pití, kamarádi a volejbal.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář