Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Nejlepší hruškovice – 5 tipů pro rok 2023

27. 9. 2022 aktualizováno

Hruškovice je jedna z neoblíbenějších ovocných pálenek, která si své příznivce získala nejen u nás, ale takřka po celém světě. Zježí se vám vlasy a vyskočí husí kůže, sotva slyšíte slovo hruškovice? Pak jste se dosud nesetkali s kvalitní hruškovicí.

Objevte s námi ty nejlepší hruškovice, které vám rozhodně zachutnají. Poznejte historii i výrobní postup tohoto fenomenálního nápoje a naučte se, jak si správně dobrou pálenku vychutnat. Věříme, že od teď si hruškovici zamilujete stejně jako my.

5 tipů na nejlepší hruškovice

Název Druh
Nejlepší hruškovice
Pear Williams s hruškou Pear Williams s hruškou Nejlepší hruškovice s hruškou Zjistit cenu
Hruškovica Žufánek Hruškovica Žufánek Nejlepší česká hruškovice Zjistit cenu
Baron Hildprandt Zralá Hruška Baron Hildprandt Zlatá hruška Nejlepší česká hruškovice (2. místo) Zjistit cenu
Spiš Original Hruška Spiš Original Hruška Nejlepší slovenská hruškovica Zjistit cenu
Fassbind Vieille Poire Fassbind Vieille Poire Nejlepší švýcarská hruškovice Zjistit cenu

Nejlepší hruškovice s hruškou – Pear Williams s hruškou

Pear Williams s hruškou

Alkohol.cz

Opravdovou specialitou jsou hruškovice s hruškou. Pokud chcete ochutnat tu nejlepší, rozhodně sáhněte po Pear Williams s hruškou. Tato hruškovice vyrobená proslulou českou značkou Rudolf Jelínek je zárukou opravdové kvality.

Ačkoliv se jedná o českou značku, hruškovice Pear Williams pochází z jihoamerického Chile. Právě tam totiž rostou ty nejlahodnějších hrušky, které se perfektně hodí pro výrobu hruškovice. A jednu takovou hruštičku najdete na dně každé láhve tohoto vynikajícího nápoje.

Nejlepší česká hruškovice – Hruškovica Žufánek

Hruškovica Žufánek

Lihovárek.cz

Pokud chcete ochutnat čistě český produkt, skvělou volbou je Hruškovica Žufánek. Tato značka získala obrovský věhlas nejen pro vysokou kvalitu svých produktů, ale především proto, že jejich hruškovice svou chutí připomínají vynikající domácí pálenky.

Hruškovica Žufánek se vyrábí tradičním způsobem z těch nejlepších moravských hrušek. Na jednu láhev je jich potřeba kolem 6 kilogramů. Díky poctivému řemeslu se k vám dostane lahodná pálenka, v níž nenajdete ani stopu chemie.

Nejlepší česká hruškovice (2. místo) – Baron Hildprandt Zlatá hruška

Baron Hildprandt Zralá Hruška

Alkohol.cz

Mezi nejlepší české hruškovice bezesporu patří také Zlatá hruška Baron Hildprandt. V elegantní černé láhvi je pro vás připravena lahodná pálenka s nezapomenutelnou polosladkou chutí. Užijte si aroma a chuť šťavnatých hrušek v každé sklence.

Hruškovice Zlatá hruška projde několikanásobnou destilací a než se se dostane k vám na stůl, ještě po dobu jednoho roku zraje v sudu z dobového dřeva. Výsledkem je opravdu jemná a vysoce kvalitní hruškovice.

Nejlepší slovenská hruškovica – Spiš Original Hruška

Spiš Original Hruška

Alkohol.cz

Když je řeč o hruškovicích, nesmíme zapomínat na naše sousedy. Také Slovensko je domovem vynikajících pálenek. Tou nejlepší slovenskou hruškovicí je nepochybně Spiš Original Hruška. V každé láhvi na vás čeká přírodní hruškové aroma i malý kousek hrušky.

Hruškovice Spiš Original si získala své příznivce pro svou nezaměnitelnou chuť zralých hrušek. Jemná slovenská pálenka z čistě přírodních surovin je vhodná pro zkušené znalce i pro příležitostní fanoušky hruškovice.

Nejlepší švýcarská hruškovice – Fassbind Vieille Poire

Fassbind Vieille Poire

Alkohol.cz

Ani Švýcarko nezůstává pozadu, co se týče produkce vynikající hruškovice. Opravdovým skvostem je pak legendární pálenka Fassbind Vieille Poire. Pod tímto krkolomným názvem se skrývá lahodná hruškovice, která si získá vaše srdce hned po prvním doušku.

Svou exkluzivní chuť získává díky velmi pomalému destilování a dlouhému zrání. V dubových sudech tato pálenka zraje 10 až 18 měsíců. Před samotným stáčením ji ještě čeká lázeň v dřevěných kádích spolu se sušenými hruškami. Výsledkem je opravdu luxusní hruškovice plné chutí.

Jak dobře znáte hruškovici?

Hruškovice obvykle není považována za nápoj obestřený tajemstvím jako třeba whisky, koňak nebo absint. Každý ví, že hruškovice je pálenka z hrušky. Tím ale v mnoha případech veškeré znalosti o tomto tradičním nápoji končí. Kolik toho víte o hruškovici vy?

Kvalitu hruškovice lze odhalit dříve, než ji vůbec ochutnáte. Většina znalců se shoduje na tom, že opravdu dobrá pálenka by neměla obsahovat žádné jiné přísady než hruškový destilát a vodu. Zkušení příznivci hruškovice dokáží její kvalitu, zejména podíl ovocné složky, poznat pomocí prstů. Jednoduše tekutinu promnou mezi palcem a ukazováčkem a podle odporu tekutiny poznají, o jak kvalitní nápoj se jedná.

Hrušky

Výroba hruškovice

Ačkoliv se může zdát, že celý výrobní proces je jednoduchý, vyrobit dobrou hruškovici vyžaduje notnou dávku zkušeností, a především precizní přístup. Prvním důležitým krokem je správně zvolit odrůdu hrušek. Největší část hruškových pálenek se vyrobí z odrůdy Williams.

Na 1l nápoje je potřeba zhruba 10 až 14 kilogramů zralého ovoce. Hrušky pak po dobu 100 dní kvasí při pokojové teplotě. Během kvašení je potřeba nápoj pravidelně kontrolovat, zda nedochází například k výskytu plísně. Hotový kvas se vyznačuje zdravou vůní.

Poté následuje již samotná destilace, během níž vznikne tekutina o příliš vysokém obsahu alkoholu, který potlačuje chuť i vůni hrušek. Proto je třeba ji rozředit čistou vodou. Výsledkem je destilát s obsahem alkoholu nejčastěji mezi 40 až 50 %. Destilát se pak obvykle nechává na pár měsíců uležet.

Hruškovice

Jak se pije hruškovice

Pro mnohé je odpověď na tuto otázku poměrně snadná; prostě ji do sebe kopnu. I hruškovici, stejně jako ostatní druhy alkoholu, si však lze vychutnat i jinými, poněkud vybranějšími způsoby. Neexistuje však jen jeden, zaručeně správný, postup.

Mezi znalci nepanuje shoda ohledně teploty hruškovice. Někteří tvrdí, že nejlepší je při pokojové teplotě, druzí jsou toto názoru, že nejvhodnější je pít hruškovici vychlazenou, neboť tak se lépe rozvine hruškové aroma. Někdy můžete také slyšet radu hruškovici zakápnout šťávou z hruškového kompotu, nebo ji servírovat s kouskem hrušky.

Hruškovice Žufánek

Nejlepší značky hruškovice

Žufánek

První příčku bezesporu obsadily hruškovice Žufánek. Společnost Žufánek si velice zakládá na tradičních výrobních procesech, díky kterým jsou jejich produkty k nerozeznání od domácích pálenek.

V hruškovici značky Žufánek nikdy nenajdete ani kapku chemie. Ovoce na výrobu pálenek si v drtivé většině pěstují sami, a to ekologickým a tradičním způsobem. Výsledkem je vysoce kvalitní, precizně zpracovaná hruškovice, která si vás získá svou lahodnou chutí ovoce a jemnou vůní.

Rudolf Jelínek

Pokud je řeč o hruškovici, bylo by velkým opomenutím nezmínit značku Rudolf Jelínek. Tato tradiční čeká značka dodává na trh vynikající pálenky již od konce 19. století. Ačkoliv hlavním produktem značky Rudolf Jelínek je slivovice, jejich hruškovice dosahuje stejné kvality a těší se i podobné oblibě.

Díky své poloze v proslulých Vizovicích, regionu, kde se nesmírně daří ovocným stromům, si v každé láhvi hruškovice R. Jelínek vychutnáte pravdou chuť hrušek.

Fleret

Další českou značkou produkující kvalitní destiláty je Fleret, který se stejně jako Rudolf Jelínek může pyšnit dlouholetou tradicí. Společnost byla založena v roce 1850 ve Frenštátě pod Radhoštěm a dodnes vyrábí podle tradičních receptur a postupů vynikající ovocné pálenky.

Hruškovice Fleret patří k českým klenotům. Oceníte ji především pro její lahodnou a jemnou chuť, která si získala i mezinárodní porotce, kteří ji v roce 2016 v San Francisku udělili bronzovou medaili.

Fassbind

Na švýcarském trhu hraje mezi pálenkami prim značka Fassbind. Jedná se o nejstarší palírnu na území Švýcarska. Jejich pálenky vyrobené za pomoci tradičních výrobních postupů jsou skutečně exkluzivní.

Právě úcta k historii a poctivé řemeslo dává pálenkám jejich nezaměnitelnou chuť. Hruškovice z dílny Fassbind vás osloví svou vytříbenou chutí a svěžím aroma. Hruškovice Williams Eaux de Vie získala v soutěží International Spirits Competition v roce 2008 zlatou medaili.

Baron Hildprandt

Ve výčtu nejlepších značek hruškovice nesmíme zapomenout na zámeckou palírnu Baron Hildprandt. Její tradice sahá až do rolu 1885, kdy byla založena baronem Františkem Hildprandtem. Od té doby je domovem vynikajících ovocných pálenek.

V sortimentu zámecké palírny najdete krom jiných také luxusní hruškovice, který si zamilujete pro jejich autentickou chuť čerstvých hrušek.

Kolik stojí hruškovice

Jako obvykle, také u hruškovice je cenové rozpětí poměrně široké. Láhev hruškovice můžete sehnat již od 250 Kč. Pálenky lepších značek se však většinou pohybují okolo 400 až 700 Kč. Opravdové lahůdky, sběratelské kousky a limitované edice pak můžete nakoupit za 1 500 až 2 000 Kč.

Další tipy na skvělou lahev:

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 5.0 (1 hlas)

Autor článku

Michaela
Michaela

Kromě dobré kávy a hudby miluju nakupování. A především nakupování online. Ve světě e-shopů jsem jako doma a vždy vím, kde se co šustne. Proto vám mohu přinášet ty nejlepší tipy na dárky pro vaše blízké.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář