Nejlepší whisky – skotská, irská, kanadská, česká či japonská

Někteří ji považují za nejlepší pití na světě, jiní si naopak nemohou odpustit slova o benzínu nebo oleji. Řeč je o whisky, destilátu, který si své popularity užívá již od 15. století, kdy se stala základem příznačně nazvané substance – živé vody.

V následujícím článku rozebereme whisky skutečně od A do Z. Představíme vám ty nejlepší lahve, které v současné době můžete zakoupit, podíváme se na etiketu pití tohoto destilátu, zabrousíme do historie a budeme se krátce věnovat i jednotlivým druhům whisky.

6 nejlepších whisky světa

Láhev Název Druh
Ardbeg 10y 0,7l, 46% - Nejlepší skotská whisky Ardbeg 10y 0,7l (46%) Skotská whisky Zjistit cenu >>
Bushmills Three Wood 16y 0,7l 40% - Nejlepší irská whiskey Bushmills Three Wood 16y 0,7l (40%) Irská whiskey Zjistit cenu >>
Jack Daniel's No.27 Gold 0,7l 40% L.E. - Nejlepší americká whiskey Jack Daniel’s No.27 Gold 0,7l (40%) Americká whiskey Zjistit cenu >>
Crown Royal XO 0,7l 40% - Nejlepší kanadská whisky Crown Royal XO 0,7l (40%) Kanadská whisky Zjistit cenu >>
Hammer Head Whisky 23y 0,7l 40,7% - Nejlepší česká whisky Hammer Head Whisky 23y 0,7l (40,7%) Česká whisky Zjistit cenu >>
Nikka Taketsuru Pure Malt 0,7l 43% - Nejlepší japonská whisky Nikka Taketsuru Pure Malt 0,7l (43%) Japonská whisky Zjistit cenu >>

Ardbeg 10y 0,7l, 46% – Nejlepší skotská whisky

Ardbeg 10y 0,7l, 46% - Nejlepší skotská whisky

Cena od 1 189 Kč na Alkohol.cz

Britské ostrovy jsou zemí whisky zaslíbenou. V drsných podmínkách se příliš nedaří vinné révě ani ovoci, a tak bylo potřeba najít jiné cesty. Právě odtud pocházejí nejstarší a nejuznávanější značky tohoto luxusního alkoholu. Své pevné místo mezi nimi má i skotská whisky Ardbeg 10y 0,7l, 46%. Jak již název napovídá jedná se o deset let zrající destilát, který z posledních sedmi let čtyřikrát vyhrál ocenění pro nejlepší skotskou whisky světa.

Počáteční jemnou chuť espresa a lékořice vystřídá řízné, ale přitom nezaměnitelné, kouřové aroma v kombinaci s pepřem. Stačí přidat kapku vody, aby se na vašich chuťových pohárcích rozlila jemná chuť karamelizovaných jablek a citrónu. Není divu, že se v odloučené oblasti ostrova Islay destiluje již více než 200 let.

Více tipů na skotské whisky >>

Bushmills Three Wood 16y 0,7l 40% – Nejlepší irská whiskey

Bushmills Three Wood 16y 0,7l 40% - Nejlepší irská whiskey

Cena od 2 333 Kč na Alkohol.cz

Bushmills, vesnice s 1 300 obyvateli v nejsevernější části Severního Irska není na první pohled ničím zajímavá. Až na to, že se zde nachází nejstarší licencovaná varna whiskey na světě. Z jejích sudů pochází favorit našeho přehledu – Bushmills Three Wood 16y 0,7l 40%, která dlouhodobě dráždí chutě milovníků kvalitního alkoholu po celém světe.

Připravte se na dokonalou souhru aromat a chutí, jelikož Three Woods zraje ve třech různých typech sudů – po bourbonu, sherry a portském víně. A každý se na její chuti samozřejmě podepsal. Slad, med, třešně i víno, tohle všechno pocítíte ve svých ústech, když si dáte skleničku rubínově červené whisky z nejstaršího podniku světa.

Více tipů na irské whisky >>

Jack Daniel’s No.27 Gold 0,7l 40% L.E. – Nejlepší americká whiskey

Jack Daniel's No.27 Gold 0,7l 40% L.E. - Nejlepší americká whiskey

Cena od 1 999 Kč na Alkohol.cz

USA si obvykle spojujeme spíše s bourbonem než s whiskey, ačkoliv i zde lze nalézt produkty s klasickým označením. Námi zvolený zástupce pochází ze sudů z Tennessee, od samotného Jacka Danielse. Označení No.27 poukazuje na legendární No.7, která ke značce patří už odnepaměti. Zahrnuli jsme ji do přehledu nejen díky skvělé chuti a vlastnostem, ale i proto, že se jedná o limitovanou edici, jíž bylo vyrobeno pouhých 300 sudů.

Dvojitá filtrace probíhá po vzoru amerických tradic přes dřevěné uhlí. Uložení v javorových sudech se pozná hned při prvním doušku v jemné chuti. Sladké banánové aroma jen podtrhuje celkové vyznění whiskey.

Více tipů na americké whisky >>

Crown Royal XO 0,7l 40% – Nejlepší kanadská whisky

Crown Royal XO 0,7l 40% - Nejlepší kanadská whisky

Cena od 1 414 Kč na Alkohol.cz

Když se v roce 1939 vydal král Jiří IV. se svou ženou do Kanady, byl na jeho počest připraven destilát nesoucí příznačný název Crown Royal. O jeho nepochybném úspěchu svědčí i fakt, že se nepřestal vyrábět ani 80 let po jejich odjezdu. Crown Royal XO 0,7l 40% patří mezi ty nejlepší kusy odměněné zlatou hvězdou v hodnocení kanadských whisky.

Stačí usrknout a v ústech ucítíte jemnou vanilkovou chuť s nádechem karamelu. Jelikož závěrem whisky zraje v koňakových sudech, nepřekvapí, že i jeho chuť polechtá vaše chuťové pohárky. Jemně kořeněný dovětek zůstane v ústech ještě dlouho po požití.

Více tipů na kanadské whisky >>

Hammer Head Whisky 23y 0,7l 40,7% – Nejlepší česká whisky

Hammer Head Whisky 23y 0,7l 40,7% - Nejlepší česká whisky

Cena od 2 399 Kč na Alkohol.cz

Byli byste schopni zmínit alespoň jednu whisky z českých luhů a hájů? Že žádná taková neexistuje? Omyl! Seznamte se s unikátní Hammer Head Whisky 23y 0,7l 40,7% nalezenou v sudech společnosti Stock. Vyrobena byla ještě před rokem 1989 a původně měla sloužit jako exkluzivní zboží distribuované při zahraničních cestách a výjezdech. Proč si tedy nepořídit onen zapomenutý kousek historie i pro sebe?

Chuťově se jedná o nejjemnější nápoj z našeho přehledu. Dominuje příjemné ovocné aroma, v němž rozeznáte sušené ovoce, rozinky a citrus. A aby toho nebylo málo, rozleje se vám v ústech sladká karamelová přichuť. Zkrátka retro, jak má být.

Více tipů na české whisky >>

Nikka Taketsuru Pure Malt 0,7l 43% – Nejlepší japonská whisky

Nikka Taketsuru Pure Malt 0,7l 43% - Nejlepší japonská whisky

Cena od 1 444 Kč na Alkohol.cz

Co by to bylo za přehled bez trošky té exotiky? Ano, i v dalekém Japonsku naleznete milovníky chutného tvrdého alkoholu. Nehledě na to, že japonská whisky si získává stále větší oblibu po celém světě. Asi nejznámější a nejoceňovanější značkou současnosti je Nikka. Láhev její Nikka Taketsuru Pure Malt 0,7l 43% vám jistě udělá dobře na srdci i na duši.

Japonská receptura vychází ze Scotch whisky. Základem je tak kouřové aroma. Chuti dominuje bohatá paleta exotického ovoce v kombinaci s lehkým nádechem vanilky a čokolády. Zrání v dubových sudech po sherry poznáte v nasládlém tónu.

Více tipů na japonské whisky >>

Jak pít whisky?

Praví gentlemani v oblecích a fracích. Masivní sklenice s kousky ledu a troškou toho zázračného nápoje na dně. Takto nám prezentuje pití whisky západní filmová produkce. Ano, whisky je bezesporu považována za luxusní alkohol, jenž nesmí chybět na žádných sešlostech nejvyšších sociálních tříd. Stále více si ovšem nachází cestu i do domovů běžných domácností. Pojďme se tedy společně podívat na principy správného popíjení tohoto luxusního alkoholu a možná zjistíte, jak daleko od reality jsou představy nebo interpretace filmových tvůrců.

Zásadně bez ledu a s vodou

Z našeho prostředí dobře víme, že většina nápojů chutná lépe vychlazená. Whisky však nejlépe rozvine svou chuť pouze tehdy, je-li podávána za pokojových teplot. Led celou řadu jemných aromat a nádechů jednoduše potlačí. Docílíte podobného efektu, jako když nealkoholický nápoj vychladíte přespříliš. Možná osvěží, ale chuťově to zkrátka nebude ono.

Whisky se svým obsahem okolo 40 % řadí do skupiny tzv. tvrdého alkoholu. Nelze se proto divit, že mnozí sáhnou po lahvi s vodou, aby jeho účinky trochu oslabili. Jiní zase mohou být zaskočeni příliš ostrou chutí. Zapomeňte na sodovku s bublinkami! Whisky ředíme zásadně kohoutkovou vodou odstátou na pokojovou teplotu. Neopomeňte jí dát dostatek času na vyprchání chlóru.

Whisky - tulipán

K běžnému pití whiskovku, k degustaci tulipán

Pomalu se dostáváme k další chybné představě ovlivněné hollywoodskými trháky. V nich se vždy setkáte s nižšími kruhovými skleničkami z masivního skla, které jsou na první pohled vhodné spíše k pití limonády. Jak již ale jejich český název – whiskovky – napovídá, setkáte se s nimi ve většině restauračních podniků i domácností. Odborníci by po nich nejspíše nesáhli, pro běžné popíjení tvrdého alkoholu ale postačují.

Zdaleka nejvhodnější skleničky na whisky jsou v hrdle zúženy, čímž je zaručena optimální koncentrace aromatu. Pro potřeby degustace se proto užívají tzv. tulipány – oblé zúžené skleničky na nožce. Hlavním důvodem, proč nejsou užívány vždy, je jejich křehkost. Jakýkoli sebemenší úder vede k rozbití.

Abyste dlouhým večerům s přáteli dodali náležitou atmosféru, vybavte si svůj whisky bar vhodnou karafou na whisky. Dokonale opracované křišťálové sklo uchová váš luxusní alkohol stále čerstvý a jeho zlatavá barva se bude v karafě skvěle vyjímat.

Whisky nebo whiskey?

Na etiketách jednotlivých lahví i v nabídce kamenných prodejen a e-shopů vás jistě zarazí, že se pro označení téhož nápoje užívá hned dvou výrazů – whisky a whiskey. Důvodem není rozdílné složení či proces přípravy, ba ani hádky mezi národy. Jádro pudla spočívá v rozdílném přepisu označení nápoje z gaelštiny do angličtiny v Irsku a Skotsku.

Standardně bývají irská a americká varianty označovány jako whiskey, zatímco pro ostatní druhy se užívá pojmu whisky. Základní pravidla přípravy ani chuť se ovšem tímto jazykovým cvičením nemění.

Druhy whisky

V úvodním přehledu jsme vás seznámili se zástupci těch největších skupin whisky dle země původu. Valná většina států na světě má svou vlastní variantu tohoto tvrdého alkoholu, ale jen několika z nich se podařilo dosáhnout skutečně světové úrovně. Jelikož každý region je specifický, není divu, že se i jednotlivé druhy destilátů od sebe více či méně liší. A právě o tom pojednávají následující kapitoly.

Skotská whisky

Když dojde řeč na skotskou whisky, jakákoliv slova blednou tváří v tvář více než půl století tradice. Odborníci ji dlouhodobě považují za jednu z nejlepších na světě. Aby mohl být destilát označen za Scotch whisky, musí být:

  • Vypálen ve skotské palírně z vody a sladového ječmene a být fermentována na základě enzymového systému, lze přidat i jiné druhy obilných zrn
  • Uzrávat na území Skotska v dubových sudech po dobu alespoň 3 let a jednoho dne
  • Obsahovat pouze vodu a karamelové barvivo
  • Obsahovat minimálně 40 % alkoholu

Tradiční skotská kouřová whisky se pyšní rašelinovým aromatem, které získává sušením nad ohněm s rašelinou. Pro rozrůznění chuti dozrává v sudech po sherry, rumu, portském vině či bourbonu, někdy se v průběhu zrání přelévá z nádoby do nádoby.

V současné době se ve Skotsku nachází přes 120 palíren whisky. Mezi ty nejznámější a nejstarší náleží kupříkladu Aberlour, Glenfiddich, Aberfeldy nebo Ardbeg.

Irská whiskey

Mnozí považují Irsko a jeho starobylé kláštery za pravé místo vzniku whiskey. Už dávno se rozšířil tento nápoj z klášterních zdí do celého světa, ale takřka nikomu se nepodařilo dosáhnout věhlasu irských palíren.

Na rozdíl od svého skotského protějšku postrádá typicky skotský kouřový tón. Při destilaci se totiž nevyužívá rašelinového ohně. Trojité pálení zajišťuje pronikavější a čistější chuť alkoholu i ostatních aromat. V současné době se při výrobě používá kromě sladu také surového ječmene, který byl zaveden z důvodu úspor. Nejstarší receptury však tuto surovinu neznaly.

Také irská whiskey má svá pravidla, podle nichž se definuje její pravost:

  • Výroba v Irsku
  • Trojitá destilace
  • Bez rašelinové chuti

Jen dvě významné palírny se těmito pokyny řídí, valná většina z nich postupně začala experimentovat s jinými způsoby a systémy. Mezi největší producenty irské whiskey řadíme léty prověřené značky Bushmills, Kilbeggan, Cooley a Midleton – domov slavné značky Jameson.

Americká whiskey

Spojené státy americké zažily ve své historii mohutnou migraci irského obyvatelstva. To neopomenulo přinést s sebou i znalosti pro výrobu tradiční whiskey. Vzhledem k rozdílnému podnebí a charakteru pěstovaných plodin se ale používané suroviny a výrobní postupy pozměnily.

Americká whiskey bývá nejčastěji destilována z kukuřice, případně žita. Nápoje ze státu Kentucky jsou nazývány bourbon whiskey zvané podle oblasti Bourbon Creek. Obsahují minimálně 51 % kukuřice a uzrávají v, zevnitř požahovaných, dubových sudech. Kouřovitým aromatem se bourbon částečně podobá skotské verzi.

Největšími americkými společnostmi věnujícími se výrobě destilátů jsou Jack Daniel´s, Jim Beam,  Stillhouse, Woodford Reserve nebo Buffalo Trace.

Kanadská whisky

Toužíte po co nejjemnější chuti? Zvolte kanadskou whisky, která oproti ostatním oblastním verzím obsahuje velké množství žita. Druhou neodmyslitelnou složku potom představuje kukuřice. Jemnost chuti bývá obvykle zvýrazněna nádechem karamelu, skořice, vanilky či ovoce. V nabídce některých palíren dokonce můžete najít 100% žitnou.

Mezi nejznámější společnosti patří Alberta Distilleries, Black Velvet Distillery, Hiram Walker Distillery, Kittling Ridge Distillery nebo Highwood Distillery.

Japonská whisky

Možná si také kladete otázku, jak je možné, že se v tak kulturně a klimaticky rozdílné zemi jako je Japonsko, daří výrobě whisky? A kdy se tam vlastně s jejím pálením začalo? Počátky můžeme hledat ve 20. letech 20. století, kdy Shinjio Torii a Masataka Takesura přivezli domů recept na tradiční Scotch whisky. Začali na jeho základě připravovat vlastní nápoj a podařilo se jim doslova pobláznit japonskou veřejnost.

Od domácího úspěchu byl jen krůček k masivnímu rozšíření japonské varianty luxusního destilátu, která v základu nezapře svůj skotský původ. Přítomnost různorodých exotických chutí ale celkový zážitek posunuje na úplně jinou úroveň.  Doba pokročila a v zemi vycházejícího slunce se etablovala celá řada výrobců whisky.

Kromě nejstaršího zástupce, firmy Yamazaki, řadíme mezi špičku i palírny Nikka, Hakushu, Hanyu, Kikori.

Česká whisky

Česká republika nepatří k zemím, které bychom si spojily zrovna s whiskou. Pivo, víno, slivovice… ale whisky? Kromě několika prémiových řad od společností Stock a Rudolf Jelínek tomuto segmentu české společnosti nevěnovaly valnou pozornost. V posledních letech se ovšem podařilo prorazit palírně Trebitsch Old Town Distillery, jež se se svou nabídkou neztratila ani na mezinárodním kolbišti.

TREBITSCH Czech Single Malt Whisky 40 %

Výroba whisky

Princip výroby whisky je možná až překvapivě jednoduchý. Konkrétní suroviny se liší podle země původu, nikdy mezi nimi nechybí voda a kvasinky. Skotské a irské destiláty se vyrábějí výhradně z ječmene, u americké tvoří více než 50 % obsahu kukuřice, u kanadské se potom výrazněji prosazuje žito. Ostatní varianty, včetně české nebo japonské, se svým složením přibližují skotskému a irskému vzoru. Ačkoliv se někdy mohou lišit použitými zrny, ječmen standardně dominuje.

V první fázi je zrno namočeno do vody, čímž se vyvolá jeho klíčení. Probíhající enzymatické procesy rozštěpí složitý cukr na několik jednodušších. Naklíčený ječmen se následně suší, praží, seká a namáčí do horké vody. Pomocí kvašení vznikne ve směsi zhruba 10 % etanolu. Druhý krok spočívá v destilaci v měděných kádích, čímž dojde k navýšení obsahu alkoholu. V případě dvojí filtrace u skotské whisky dosáhne podíl alkoholu zhruba 70 %, u třech filtrací v případě irské varianty bývá dosaženo až 85 %. Destilát je těsně před uskladněním v sudech neředěn tak, aby podíl alkoholu činil 60 %.

Zrání probíhá v sudech. Tradičně se užívaly výhradně dubové nádoby, v posledních letech stále více palíren experimentuje s jinými druhy dřeva. Whisky musí zrát minimálně po dobu 3 let a jednoho dne, přičemž každý rok dojde ke ztrátě zhruba 2 % obsahu. Ještě před lahvováním dojde k dalšímu ředění, aby se podíl etanolu pohyboval těsně nad 40 %.

Whisky sudy

Single malt nebo blended?

U každé lahve whisky naleznete označení single malt nebo blended. Mnozí milovníci tohoto alkoholu na něm během nákupu velmi bazírují. Co tedy označují?

Single malt stvrtzuje, že nápoj byl vyroben výhradně ze sladového ječmene v jediné palírně. Obvykle se vyznačuje výraznější a aromatičtějších chutí. Tradicionalisté potom nedají dopustit na fakt, že za každou lahví single malt whisky stojí konkrétní značka a lidé, znalci svého řemesla.

Naproti tomu pojmenování blended označuje tzv. míchané whisky. Jak již název napovídá, konečný produkt vznikne smísením několika různých destilátů pocházejících z různých palíren. Kromě ječmene se v něm navíc mohou objevit i jiné druhy zrn. Míchané varianty jsou jemnější, vyznačují se mírnějším aromatem a přirozený charakter směsi dovoluje dokonale sladit chuti jednotlivých součástí směsi.

Cena whisky a kde koupit

Věděli jste, že nejdražší láhev whisky současnosti, Isabella´s Islay, má hodnotu více než 6 milionů dolarů? Taková ale už obvykle není určena k pití. Pro běžné příležitosti se ceny pohybují zhruba od 500 Kč za méně prémiové značky až po více než 10 000 korun za exkluzivity. Fajnšmekři samozřejmě mohou zakoupit i prémiové kusy v hodnotě stovek tisíc korun. Zkrátka vždy záleží na finančních možnostech, chuti a náladě.

Bohatou nabídku nabízí kupříkladu web www.alkohol.cz, kde můžete volit z bohaté palety značek a regionálních variant. Samozřejmostí jsou i whisky dárková balení, jimiž můžete potěšit své blízké.

Do obchodu s whisky >>

OKOMENTUJTE

Prosím, napište komentář!
Prosím napište sem své jméno