Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Nejlepší vodka – ruská, finská, česká

27. 9. 2022 aktualizováno

Jih Evropy patří vínu, střed pivu a sever… vodce. Slavný nápoj proslavil Rusko a dodnes je náplní řady příběhů i zpráv o této zemi. Není divu, že se postupně rozšířil do celého světa a získal miliony konzumentů, kteří na něj nedají dopustit.

Vzhledem k tomu, že si své milovníky našel i u nás, připravili jsme následující článek. Nabídneme vám v něm přehled nejlepších vodek a samozřejmě i spoustu dalších důležitých informací.

5 tipů na nejlepší vodky světa

Láhev Název Druh
Beluga Celebration - Nejlepší ruská vodka Beluga Celebration Nejlepší ruská vodka Zjistit cenu >>
Finlandia vodka - nejlepší finská vodka Finlandia Nejlepší finská vodka Zjistit cenu >>
Božkov Vodka - nejlepší česká vodka Božkov Nejlepší česká vodka Zjistit cenu >>
Finlandia Mango - nejlepší ochucená vodka Finlandia Mango Nejlepší ochucená vodka Zjistit cenu >>
Beluga Allure vodka - dárková vodka Beluga Allure Nejlepší vodka v dárkovém balení Zjistit cenu >>

Beluga Celebration (0,7l 40%) – Nejlepší ruská vodka

Beluga Celebration - Nejlepší ruská vodka

Alkohol.cz

Život na Sibiři nikdy nebyl peříčko. Dlouhé noci, všudypřítomná zima a spousta divoké zvěře, to všechno místní neustále ohrožuje. Možná právě proto se tato oblast, konkrétně město Mariinsk, stala již roku 1900 domovem prémiové destilerie vodky Beluga. Podnik se dodnes věnuje malosériové výrobě s důrazem na poctivý přístup a ruční zpracování všech surovin.

Edice Beluga Celebration 0,7l 40% byla vydána v roce 2015 u příležitosti 115. výročí založení společnosti. Základem jsou artézská voda z nejčistších sibiřských pramenů a jakostní slad. Proces destilace probíhá zhruba 3 měsíce, přičemž posledních 30 dnů je využito k dostatečnému „uležení“ alkoholu. Výsledkem je dokonale plná a ostrá chuť. Za nás nejlepší ruská vodka!

Finlandia vodka (0,7l 40%) – Nejlepší finská vodka

Finlandia vodka - nejlepší finská vodka

Alkohol.cz

Chladný sever zkrátka ostrému alkoholu přeje. Mezi celosvětově nejvýznamnější výrobce kvalitní vodky totiž patří i Finsko. Takřka monopolní postavení drží v zemi tisíce jezer společnost Finlandia. Její základ spočívá v čisté, chladné vodě, na níž lze snadno postavit produkci kvalitního nápoje.

Finlandia vodka 0,7l 40% je vyráběna podle tradičního receptu jakožto výsledek úpravy směsi ledovcové vody a šestiřadého ječmene, uzrávajícího v chladném arktickém létě, jež se pozitivně podepisuje na jeho vlastnostech. Všechny suroviny použité pro výrobu vodky musí pocházet z Finska, nesmí se dovážet. Finská varianta je také oblíbená pro svou univerzálnost – chutná skvěle samostatně i jako součást nejrůznějších koktejlů nebo drinků. Prostě nejlepší vodka z Finska.

Božkov Vodka (1l 37,5%) – Nejlepší česká vodka

Božkov Vodka - nejlepší česká vodka

Alkohol.cz

Chybět samozřejmě nemůže ani zástupce pocházející z našich luhů a hájů. Destilerie Božkov patří mezi nejznámější české firmy specializující se na výrobu nejrůznějších druhů lihovin. V jejím portfoliu nechybí ani vodka. Ta se i přes počáteční nedůvěru zákazníků vypracovala mezi oblíbené nápoje nejen na oslavy a večírky.

Základem vodky Božkov 1l 37,5% je zvláštně filtrovaná měkká plzeňská voda a melasový líh největší jakosti. Odpovídající čistota směsi je zajištěna trojitou destilací. Vzhledem k nižší ceně se jedná o velmi oblíbený základ pro drinky či oblíbenou kombinaci vodky s džusem. Jistě si ji pro jemnou chuť zamilujete také.

Finlandia Mango (1l 37,5%) – Nejlepší vodka ochucená

Finlandia Mango - nejlepší ochucená vodka

Alkohol.cz

Dáváte před čistými destiláty přednost ovocným chutím? Rádi byste zaexperimentovali a vyzkoušeli svůj oblíbený tvrdý alkohol jinak? Pro tyto případy mnohé společnosti zařazují do své nabídky ochucené vodky. Jejich prostřednictvím mohou nápoj vyzkoušet i ti, kterým ostrý říz klasiky z nejrůznějších důvodů nevyhovuje.

Finlandia Mango 1l 37,5% spojuje kvalitní finskou vodku předního světového výrobce s nádechem tropického ovoce. Drsná severská chuť je doplněna mnohem jemnějším nádechem exotiky. Výsledný efekt je natolik chutný, že vodka může posloužit i jako zajímavá náhrada míchaných koktejlů. Snad si jen dejte pozor na vysoký obsah alkoholu, jenž může být přítomností sladké chuti nebezpečně maskován.

Beluga Allure vodka 0,7l 40% – nejlepší vodka v dárkovém balení

Beluga Allure vodka - dárková vodka

Alkohol.cz

Vybíráte dárek pro rodinného příslušníka, známého či kolegu? Víte o něm, že nikdy nepohrdne dobrým pitím a kvalitní vodka je pro něj něco jako svatý grál? Zamyslete se nad zakoupením dárkového balení jakostní ruské vodky pocházející z palírny Beluga, která si zakládá na své dlouhé tradici a nejvyšší kvalitě všech používaných surovin.

Limitovaná edice luxusního alkoholu je prodávaná v exkluzivním koženém pouzdru. Kromě láhve balení obsahuje též tři skleničky pro různorodé události. Vysoká cenovka dosahující bez koruny 3 000 Kč je znát v každém, dokonale řemeslně navrženém, prvku dárkové sady.

O vodce kolem a kolem

V předcházející části článku jsme vás seznámili s nejlepšími vodkami, které lze na trhu v současné době zakoupit. Zjišťujete však, že kromě pravidelného vychutnávání toho o ní vlastně moc nevíte? V tom případě se začtěte do následujících řádků, na nichž naleznete všechny potřebné informace. Seznámíme vás se způsobem pití vodky, nejvýznamnějšími druhy, značkami a samozřejmě rovněž s postupy užívanými při výrobě tohoto živého nápoje.

Vodka se slaninou

Jak se pije vodka?

Způsoby pití vodky jsou velmi různorodé a liší se region od regionu. Nejzavilejší pijani vám samozřejmě řeknou, že čistému panáku se nic nevyrovná. Zejména jedinci holdující příležitostnému popíjení však s velmi ostrou chutí čisté vodky mají problém. Taktéž je zapotřebí brát na vědomí fakt, že koncentrovaná obsahuje minimálně 40 %, v některých případech dokonce až 60 % alkoholu. Začínáte-li tedy s pitím, dávejte si dobrý pozor, abyste nepřebrali.

Na společenských událostech se nejčastěji popíjí kombinace vodky s nealkoholickým nápojem, jenž částečně zmírní jeho pronikavou chuť. První volbou obvykle vodka s pomerančovým džusem. Podíl alkoholu v tomto drinku klesne na zhruba 8–20 %, což samozřejmě zpomaluje i nástup opilosti. Mnozí namísto džusu nedají dopustit na vodku s colou, která dodá sladší, příjemnější chuť a zajímavé aroma. Ať zvolíte kteroukoliv variantu, dobře se kontrolujte. Ani sebesilnější vliv nealkoholického nápoje nezmírní účinky ethanolu.

Pro svou neutrální chuť a aroma se vodka stala velmi oblíbeným základem pro přípravu nejrůznějších koktejlů. Kdo by neznal nejslavnější koktejly z vodky jako Sex on the Beach, Bloody Mary nebo legendární nápoj Jamese Bonda – martini (v jeho případě se ovem častěji používá kvalitní gin). Různých kombinací tvrdého alkoholu s ovocnými šťávami či jinými likéry vám v každém lepším baru připraví desítky.

V laických kruzích obvykle panuje představa, že ruský nápoj se musí pít ledově vychlazený, jako by právě dorazil ze Sibiře. Tento obecně přijímaný úzus mnozí odborníci potvrzují, jiní vyvracejí. Optimální teplota se pohybuje okolo 10 °C, jedině při ní chuť nápoje vynikne v celé své kráse. Je-li teplota příliš nízká, budete si připadat jako byste pili obyčejnou vodu. Více stupňů naopak až příliš zvýrazňuje agresivní chuť alkoholu.

Jamie Oliver aneb Meloun s vodkou

Kdo by neznal hvězdného kuchaře Jamieho Olivera? Svými recepty obohatil kuchyně spousty amatérů i profesionálních kuchařů. Jeden z nich ovšem neušel ani těm, kteří za svůj život uvařili maximálně čaj – vodkový meloun.

Postup je až překvapivě jednoduchý. Do melounu udělejte díru a trychtýřem přilévejte den po dni tvrdý alkohol. Meloun během 24 hodin tekutinu dokonale absorbuje. Až seznáte, že je obsah vodky dostatečný, nakrájejte meloun na malé kousky a pusťte se do servírování.

Není vodka jako vodka…

V úvodní kapitole jsme vás seznámili s nejlepšími dostupnými vodkami podle země původu. Možná vás teď zajímá, jaké jsou vlastně mezi těmito odrůdami rozdíly? Tedy za předpokladu, že vůbec nějaké existují… Nejsou sice tak výrazné jako u rumu nebo whisky, přesto si jich všimnete na první pohled. Obecně se rozlišují tři základní druhy oblíbeného lomcováku:

Specificky českou variantu neuvádíme, neboť se jedná pouze o napodobeninu tradičních ruských nebo finských receptů.

Ruská vodka

Rusku se doposud i přes četné důkazy nepodařilo jednoznačně prokázat, že tradiční nápoj vznikl právě zde. Obecně uznávaným faktem ovšem je, že z této oblasti se původní receptura rozšířila a ovlivnila ostatní regiony. Pravá ruská vodka musí obsahovat 40 % alkoholu na základě pojednání legendárního chemika Dimitrije Mendělejeva.

Ukrajinská vodka

V posledních letech zažívá nebývalý rozkvět výroba tvrdého alkoholu na Ukrajině. Tzv. horilka patří mezi nejprodávanější alkoholické nápoje světa. Velkou oblibu si získává zejména pro bohatou nabídku ochucených verzí s nižším obsahem alkoholu, které se stávají stále vítanější součástí oslav. Zajímavou variantu představuje také pertsivka, při jejíž výrobě se přímo do lahve vkládají papriky. Výsledkem je výraznější chuť, která svou aromatičností přesahuje i čistý destilát.

Finská vodka

Kritici povětšinou považují finskou variantu vodky za jedinou, která se může svou kvalitou vyrovnat ruské tradici. Hlavní důvod úspěchu spočívá v použití jakostních surovin, ledovcové vody a šestiřadého ječmene, který je pěstován specificky pro potřeby destilace. Několikanásobná filtrace přispívá ke zjemnění jinak drsné chuti. Tento fakt činí z finské vodky nejvhodnější nápoj pro začátečníky.

Neochucená nebo ochucená vodka?

Druhé dělení spočívá v rozdílech mezi ochucenými a neochucenými nápoji. Většina producentů se věnuje výhradně destilaci neochucené vodky, pyšnící se svým neutrálním aromatem a výraznou chutí. Objem alkoholu se pohybuje od 30 do 60 % a jako taková slouží též jako vítaný základ pro nejrůznější míchané nápoje. Někteří ji dokonce považují za jedinou verzi, která má právo užívat označení vodka a ochucené destiláty považují za méněcenné.

Destilerie v posledních letech začaly hojně experimentovat s různými ochucenými nápoji. Základ obvykle obohacují exotickou přísadou jako je mango, kokos nebo vanilka. Oblíbené jsou také melounová vodka nebo broskvová alias pear vodka. Objem alkoholu v tomto případě často klesá na pouhých 20 %. V mnohých případech tak ochucené vodka slouží jako náhrada oblíbených míchaných nápojů.

Nejlepší vodky

Značky vodek

Dovedete z hlavy vyjmenovat alespoň pět nejvýznamnějších značek výrobců vodky? Pokud ano, gratulujeme – patříte mezi znalce. Mnoho milovníků tvrdého alkoholu totiž obyčejně zná pouze svou oblíbenou destilerii a celkovou nabídkou se příliš nezabývá. My vám pro rozšíření obecného přehledu a za účelem poskytnutí zajímavých tipů představíme pětici významných výrobců vodky, kteří jsou dlouhodobě považováni za nejlepší ve své branži:

  • Beluga
  • Finlandia
  • Nemiroff
  • Grey Goose
  • Zubrowka

Pár řádků by si bezesporu zasloužily i značky jako Sobieski, Smirnoff nebo Absolut, bohužel považujeme za důležité zachovat délku článku v rozumných mezích.

Vodka Beluga

Jeden kousek pocházející ze sklepů společnosti Beluga jsme zařadili do našeho přehledu jako nejlepší ruskou vodku. Destilerie je svým přístupem k její výrobě naprostým unikátem mezi výrobci kvalitního alkoholu. Většina činností je prováděna ručně za dodržení všech bodů tradiční receptury. Všechny výrobní suroviny jsou výhradně přírodního charakteru bez jakýchkoliv umělých příměsí. Ozdobná láhev, jež je sama o sobě považována za mistrovské dílo, pochází z dílny francouzské výrobny koňaku. Za zmínku také stojí, že Beluga je zaměřena na nesériovou produkci, takže produkty jsou vyráběný pouze v menším množství kusů.

Vodka Finlandia

Asi se dnes nenajde nikdo, kdo by neznal společnost Finlandia stojící za výrobou stejnojmenné vodky. Důvodem je jednak masivní marketingová kampaň, jednak vysoká úroveň vyráběných nápojů. Byla založena již v roce 1970 a rychle se zařadila mezi přední výrobce oblíbeného alkoholu. Jedná se o šestou nejvíce vyráběnou vodku na světě. Oblíbená je zejména pro vysokou kvalitu surovin, mezi něž patří průzračná arktická voda a šestiřadý ječmen. Nákupem finského destilátu rozhodně chybu neuděláte.

Vodka Nemiroff

Řevnivost mezi Ruskem a Ukrajinou nezná mezí a obě země si samozřejmě konkurují také na poli výroby vodky. Druhá jmenovaná země stále dlouho ve stínu svého většího a silnějšího rivala. Avšak v roce 1997 vstoupila do souboje jako vítr a značka Nemiroff se krátce po svém vzniku zařadila mezi nejoblíbenější vodky na světě. Za hlavní důvody úspěchu považujeme vysokou kvalitu produkce a odvahu experimentovat s různými druhy chutí a aromat.

Vodka Grey Goose

Že se může dobrá vodka vyrábět jenom na dalekém severu? Omyl! Značka Grey Goose pocházející z Francie za svými tradičními rivaly prakticky v ničem nezaostává. Není taky divu, když je jejím domovským regionem oblast Cognac, proslavená jiným druhem luxusního nápoje. Lihovina je vyráběna ze směsi žita, ječmene, pšenice a rýže, v tomto ohledu tedy nedodržuje klasické postupy. Hned po prvním doušku vás jistě překvapí plná a komplexní chuť, v níž se mísí sladké a kořeněné tóny.

Vodka Zubrowka

Pravdou zůstává, že našim východním sousedům jsme v článku dali možná menší prostor, než si zasloužili. Ve sporu o původce vodky totiž právě Polsko představuje druhou ze stran, které si nárokují primát. Žitná vodka Zubrowka je vyráběna podle receptury známé již od 18. století, přičemž každá láhev obsahuje výluh z Tomkovice vonné. Vzhledem k tomu, že tato bylina je oblíbenou potravou zubrů, dostala se jak do názvu, tak i loga velmi oblíbené značky.

vodka Stolichnaya

Jak a z čeho se vyrábí vodka?

Poslední část článku věnujeme alespoň krátce postupu při výrobě vodky. Nápoj tradičně vzniká z obilí a brambor. V západních částech Evropy ale stejně dobře slouží také ovoce nebo hroznové víno. Ruská a polská varianta jsou vyráběny ze žita, finská z ječmene a u ukrajinských se fantazii příliš meze nekladou. Kvalita vždy závisí spíše na úrovni výrobního postupu a jakosti vstupních surovin než na jejich charakteru.

V první fázi přípravy destilátu dochází k rozdrcení výchozí suroviny a jejímu kvašení. K tomuto účelu se používá přírodních i umělých kvasnic. Tím vzniká tekutina, tzv. zápara. Po ohřevu přechází přes soustavu válců až do rektifikátoru, kde dochází k oddělení čistého alkoholu od ostatních částí. Právě v tomto kroku je zapotřebí odpovídající pečlivost a poctivost, aby bylo dosaženo, co největší čistoty výsledného produktu.

Celý postup se několikrát opakuje, proto se v propagačních materiálech můžete setkat s uvedením několikanásobné filtrace. U některých značek se přistupuje k čištění v podobě překapání tekutiny přes vrstvu aktivního uhlí. Výsledkem je velmi silný destilát obsahující více než 80 % alkoholu. Zbývá pak jen poslední krok, jimž je stáčení do lahví a rozvoj na prodejní místa.

Další tipy na skvělou lahev:

Zdroje:

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.7 (3 hlasy)

Autor článku

Michaela
Michaela

Kromě dobré kávy a hudby miluju nakupování. A především nakupování online. Ve světě e-shopů jsem jako doma a vždy vím, kde se co šustne. Proto vám mohu přinášet ty nejlepší tipy na dárky pro vaše blízké.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář