Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Nejlepší víno – bílé, červené, růžové, portské, šumivé

27. 10. 2023 aktualizováno

Uzobáváte rádi kuličky hroznového vína nebo dáváte přednost spíše tekuté formě? Víno si svou oblibu udržuje po dlouhá tisíciletí. Mnohé regiony na jeho produkci postavily celou svou ekonomiku a těží z jeho dlouhodobé obliby. Vzhledem k obrovské oblibě vína jsme se rozhodli připravit následující článek. Nabídneme vám v něm přehled nejlepších bílých, červených, růžových, portských, šumivých a nealkoholických vín. A neopomeneme ani várku informací pro rozšíření obecného přehledu.

6 nejlepších vín v poměru cena/kvalita

5 nejlepších prémiových vín

Hort Ryzlink rýnský Načeratický kopec VOC Znojmo 2019 (0,75l 12,5%)

Hort Ryzlink rýnský Načeratický kopec VOC Znojmo 2019 0,75l 12,5% - nejlepší bílé víno

Alkohol.cz

V roce 1999 založil Jiří Hort vinařství bez jediné vlastní vinice. Spoléhal totiž na své znojemské sousedy, jejichž hrozny byly podle něj dokonalé. On se tak mohl soustředit pouze na výrobu vín. A to se rozhodně vyplatilo. Tušili jste, že vinařství Hort stálo u zrodu prvních rosé vín v České republice?

Hortův Ryzlink rýnský 2019 z Načeratického kopce se může pyšnit nálepkou VOC Znojmo (víno originální certifikace – hrozny musí pocházet pouze ze Znojemska, poté ještě komise degustuje, zda víno odpovídá charakteru dané oblasti). Jedná se o lehké a ovocné suché bílé víno – na nose ucítíte vůni meruňky a pomerančové kůry, v závěru potom lehce kořenitý výraz. Tento Ryzlink se hodí k tvrdým sýrům a rybím pokrmům. A také si ho můžete s čistým svědomím přidat do svého domácího archivu.

Tip: Pokud k vínu rádi uzobáváte nějaké dobroty, doporučujeme zdravé čipsy, sušené ovoce nebo oříšky.

Grüner Veltliner “Stella”, Barrique – prémiové bílé víno

Grüner Veltliner “Stella”, Barrique – bílé prémiové víno

SimplyWines.cz

Máte rádi rakouská vína? Potom si nenechejte ujít Stellu, Veltlínské zelené z vinařství Sigl. Weingut Sigl je rodinné vinařství z krásné oblasti Wachau, která se rozprostírá okolo Dunaje. V roce 2017 dostal tento Veltlín 93 bodů v ocenění Falstaff.

Zajímavý a netradiční Veltlín, který v průběhu výroby zrál 12 měsíců v dubových barikových sudech (sud z amerického nebo francouzského dubu o obsahu asi 225 l, který se používá k vyzrávání vín). Má bohatou vůni s netypickým aroma melounu, tabáku a koření, k tomu i jemného kouře a pražení. Jak je u barikovaných vín zvykem, chuť je plná a vyvážená, struktura je krémová. Možná by vás mohlo také zajímat, že obsahuje 14 % alkoholu a jedná se o ročník 2017. Doporučujeme k párování s hovězím, rybami a sýry.

Schwarz Butcher Pinot Noir 0,75 L – kvalitní červené víno

Schwarz Butcher Pinot Noir 0,75 L – nejlepší červené víno

Topalkohol.cz

I přesto, že se nejedná o tak úplně prémiové víno, bylo odborným magazínem Wine Enthusiast oceněné krásnými 93 body ze 100. Kromě toho se tento Pinot Noir pyšní i originální etiketou. Jak název Schwarz Butcher a vinná etiketa s prasečím řezníkem mohla vzniknout? Zakladatel vinařství Johann Schwarz býval totiž dlouhá léta řezníkem… který miloval víno. Vínu se začal profesionálně věnovat v roce 1992, vlastní vinařství založil v roce 1999.

Schwarz Butcher Pinot Noir má barvu středně tmavého rubínu. Na nose vás pošimrá vůně nugátu a karamelu, k tomu i kandované pomerančové kůry a třešní. Chuť je na červené víno poměrně svěží, můžete v ní cítit džem z červených lesních plodů a jemné třísloviny.

Planeta Burdese 2014 0,75l 14% – prémiové červené víno

Planeta Burdese 2014 0,75l 14% – prémiové červené víno

Alkohol.cz

Planeta. To je zajímavý název pro vinařství, co říkáte? Přitom rozluštění názvu je velmi jednoduché. Sicilské vinařství Planeta bylo založeno roku 1995 vinařem jménem Diego Planeta. I když se může zdát, že se jedná o mladé vinařství, není to tak úplně pravda – navazuje na zdejší zemědělskou tradici, která sahá až do 16. století. Lahev tohoto prémiového červeného vína má velmi hezkou etiketu, ale to rozhodně není vše, co vás na víně zaujme.

Toto vynikající sicilské Burdese (směs odrůd Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc) má velmi výraznou a plnou chuť bohatou na zralé ovoce temných barev (borůvky, švestky a višně). Ovocná chuť je zde doplněná vůní dřevin, usně a exotického koření. Co by vás k tomuto červenému vínu mohlo ještě zajímat? Obsah alkoholu: 14 %, rok výroby: 2014, delší a pikantní závěr.

Domaine Saint Mitre Papillon Rosé Cuvée 0,75l 12,5%

Domaine Saint Mitre Papillon Rosé Cuvée 0,75l 12,5% – nejlepší růžové víno

Alkohol.cz

Domaine Saint Mitre je rodinné vinařství z krásné a světoznámé oblasti Provence, jehož kořeny sahají až do roku 1817. Terrroir Saint Miter má velmi specifické podmínky: je výjimečně slunný a jeho vápenatá půda je bohatá na minerály.

Papillon Rosé Cuvée je kombinací odrůd Syrah, Merlot a Cinsault (poměr: 50 %, 30 %, 20 %). Hrozny pro toto víno se sbírají ručně a v noci – aby prý byly v co nejlepším stavu. Také lisování a fermentace probíhá při nízkých teplotách, čímž si víno zachová maximum chuti a vůně. Jedná se o světle růžové cuvée s velmi výraznou ovocnou vůní a minerálním základem. Chuť je svěží a ovocná, můžete v ní najít tóny jahod, třešní i dalšího červeného ovoce. Hodí se jako aperitiv, především ke středomořské kuchyni – k rajčatům, bazalce, mušlím a mořským plodům.

Pascal Jolivet Sancerre Rosé 2019 0,75l 13% – prémiové růžové víno

Pascal Jolivet Sancerre Rosé 2019 0,75l 13%

Alkohol.cz

Vinařství Pascal Jolivet bylo založeno v roce 1987 a kupodivu se tak řadí mezi nejmladší vinařství v apelaci Sancerre (kraj Loire, Francie). Zároveň však patří k těm nejdynamičtěji se rozvíjejícím, velmi rychle si své jméno vybudovalo u špičkových francouzských i světových restaurací. Zakladatel vinařství říká: „Výroba vína je způsob, jak probudit svou kreativitu…“. Ochutnáte, jak kreativní byl u tohoto prémiového růžového vína?

Sancerre Rosé, to je odrůda Pinot noir, 13 % alkoholu a pouze 0,9 g/l zbytkového cukru. Jen pro zajímavost, ročník 2018 tohoto roséčka byl uživateli Vivino (virtuální vinotéka) zařazen mezi top 2 % vín celého světa. Na nose je víno jemné se svěžími tóny jahod, malin a cukrového melounu. Chuť je lehká a ovocná, minerální tóny dodávají příjemnou pikantnost.

Porto Cruz Porto Ruby (0,75l 19%) – portské víno cena/kvalita

Porto Cruz Porto Ruby (0,75l 19%) - portské víno cena/kvalita

Alkohol.cz

Fortifikovaná vína si v posledních letech získávají stále větší oblibu. Jedná se o speciální druh nápoje, který během výroby prochází procesem tzv. fortifikace. Během něj jsou do vína přidány speciální látky ovlivňující výslednou chuť. Hlavním cílem je dosáhnout zvýraznění sladké chuti.

Asi nejznámější fortifikovaná vína jsou vína portská. Naleznete mezi nimi i Porto Cruz Porto Ruby 0,75l 19%. Rubínově červené sladké víno pochází z vinic z portugalského Duoro Valley. V průběhu kvašení se přidává brandy, jehož účinkem dojde k zastavení fermentace. V tónech hotového nápoje rozeznáte švestky, borůvky, rozinky nebo karamel. Na trh víno odchází až po tříletém zrání v sudech.

Sandeman Imperial Porto Tawny (0,75l 20%) – prémiové portské víno

Sandeman Imperial Porto Tawny (0,75l 20%) - prémiové portské víno

Alkohol.cz

Rádi byste přeci jen ochutnali na poli portských vín něco exkluzivnějšího? Něco, co by vaše chuťové pohárky pořádně rozechvělo a prohřálo unavené tělo? Sáhnete-li po prémiových řadách pocházejících ze sklepů těch nejvýznamnějších portugalských vinic, neuděláte chybu.

My doporučujeme kupříkladu Sandeman Imperial Porto Tawny 0,75l 20%, které vzniklo smísením několika kvalitních portských vin pocházejících z Vila Nova de Gaia. Na první pohled zaujme jemná jantarová barva, která poněkud kontrastuje s tradičně rudým zabarvením většiny fortifikovaných vin. V ústech se naplno rozvine chuť vína v kombinaci s ovocem. Díky silné perlivosti bývá někdy nápoj popíjen jako aperitiv.

Veuve Clicquot Brut (0,75l 12%) – šampaňské cena/kvalita

Veuve Clicquot Brut (0,75l 12%) - šampaňské cena/kvalita

Alkohol.cz

Milovníci jej na první pohled poznají podle sytě oranžové etikety, jejíž design se v zásadě nemění již od roku 1805, kdy se Veuve Clicquot začalo profilovat jako výběrové vinařství. Unikátním systémem odstraňování usazenin v lahvi a zpracováním těch nejlepších surovin z vlastních vinic si dodneška udržuje na trhu velmi silnou pozici.

Stačí několik doušků Veuve Clicquot Brut 0,75l 12% a velmi brzy pochopíte, proč tomu tak je. Šampaňské vzniká blendingem tří vysoce kvalitních odrůd ovocných vín. Výsledek spojení se dokonale projeví v plné ovocné chuti a šťavnatosti. Zkrátka ideální aperitiv pro většinu vybraných jídel nejen francouzské kuchyně.

Moët & Chandon ICE Impérial – šampaňské dárkové balení

Moet Chandon Moët & Chandon Ice Impérial + 2x sklo 0,75 l

Topalkohol.cz

Moët & Chandon je francouzská klasika. Jedná se o nejznámějšího producenta šampaňského na světě. Pod touto značkou se šampaňské vyrábí už více než 250 let. Co jste možná nevěděli, Moët & Chandon patří do skupiny LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) – největší světový podnik s luxusním zbožím, v jehož portfoliu je více než 60 prestižních značek. Takže pokud si chcete dopřát luxus, tady je.

Moët & Chandon Ice Impérial je první a jediné šampaňské přímo určené na led. Ano, prostě si užijte ledovou bublinkovou oslavu – přihoďte do sklenice (v této krásné sadě najdete rovnou dvě originální sklenice) pár kostek ledu a vychutnejte si šťavnaté ledové perlení s tóny ovoce, karamelu a kdoulového džemu. Pro zvýraznění chuti můžete přidat i lísteček máty, kousek zázvoru nebo pár malin.

Vintense Syrah (0,75l 0%) – nealkoholické víno

Vintense Syrah (0,75l 0%) - nealkoholické víno

Alkohol.cz

Milujete kvalitní víno, ale přesto se zrovna nemůžete z nejrůznějších důvodů dotknout alkoholu? Trn z paty vám pomůže vytrhnout jeden z produktů belgické značky Vintense, která výrobě nealkoholických vin zasvětila celou svou existenci. Nutno ovšem podotknout, že se jí to daří skutečně náramně.

Vintense Syrah 0,75l 0% je růžové víno vznikající naprosto stejným postupem jako jeho alkoholický protějšek. Ručně sbírané hrozny se lisují a vzniklá šťáva kvasí. Vzniknuvší ethanol je ovšem rychle odpařen prostřednictvím kombinace vakua, nízkého tlaku a odpovídající teploty. Jemná ovocná chuť s tóny broskví, malin a červeného rybízu zůstává, alkohol je ovšem nenávratně pryč.

Náš Tip: Sandeman Porto Ruby 0,75l 19,5% – vynikající portské víno

Sandeman Porto Ruby 0,75l 19,5% – vynikající portské víno

Alkohol.cz

Sandeman je portugalská značka vyrábějící prémiové portské víno. Konkrétně Sandeman Porto Ruby pochází z ostrých vín Porto Ruby, které George Sandeman přivezl do Portugalska už v roce 1790. Sladké portské víno se stále vyrábí tradičním způsobem – aby bylo bohaté a pevné, se speciální hloubkou chuti a jemností.

Sandeman Porto Ruby má nádhernou rubínovou barvu a také čistou chuť červeného ovoce, švestek a jahod. Aroma je bohatá a robustní, celkově je toto portské víno velmi dobře vyvážené. Stejně jako další portská vína jej lze podávat jako vychlazený aperitiv a digestiv s teplotou okolo 16-18 °C. Doporučujeme jej především ke smetanovým sýrům a sýrům s výraznou chutí, hodí se také k čokoládovým dezertům nebo ovoci – k jahodám, bobulovinám i ovocnému koláči. Kterou kombinaci vyzkoušíte vy?

Vše, co byste měli o víně vědět

In vino veritas – ve víně je pravda. Tak zní jedno latinské přísloví, o jehož platnosti se můžeme přesvědčovat při různých příležitostech prakticky denně. Tento oblíbený nápoj vznikající kvašením šťáv, nejčastěji z hroznů, ale i z celé řady dalších rostlin a ovoce, si lidstvo vychutnává po celá tisíciletí. Postupem času se sice produkce zautomatizovala a zjednodušila, základní výrobní postupy ovšem zůstávají věrné tradici.

Následující kapitoly věnujeme třem důležitým okruhům, které se vína týkají. V prvé řadě vám představíme tipy, jak se vlastně tento nápoj správně vychutnává a skladuje. Následně se podíváme na třídění jednotlivých produktů podle barvy, obsahu cukru a jakostní třídy. Opomenout rozhodně nemůžeme zmínit ani odrůdy vína, které představují základní výchozí bod pro tvorbu milovaného i zatracovaného alkoholu.

bílé a červené víno

Jak pít víno?

Okamžik otevření lahve vína míváme často spojen s jakýmsi rituálním pocitem. Lidé odjakživa tento nápoj popíjeli při řadě společenských i osobních příležitostí, proto v nás dodnes přetrvává úcta ke starým zvyklostem. Momentem, kdy nám otvírák na víno pomůže dostat korkovou zátku pryč, ale všechno teprve začíná…

Jestliže je víno servírováno k pokrmu, musíme při výběru zohlednit druh jídla. Zatímco k tmavému masu lépe pasují červená vína, s rybami a světlým masem se zase pojí bílá. Cukernatost volíme s ohledem na preference hodujících. Tekutinu rozléváme do dvou třetin klasických vínových skleniček, jejich popisu věnujeme samostatnou podkapitolu. Před samotným pitím jimi jemně zatočíme, aby došlo k „otevření“ vína a vynikla jeho chuť i aroma. Sklenici vždy držíme za stopku, abychom tělesným teplem její obsah zbytečně neohřívali.

Gurmáni jistě ještě před prvním douškem zapojí svůj čich. Dobře trénovaný nos dovede na první pohled odhadnout cukernatost, stáří a kvalitu vína. První malý doušek nechejte jemně převálet na jazyku a nechte jeho chuť rezonovat. S výjimkou levných krabicových vin se rozhodně nevyplatí popíjet tento nápoj jako limonádu. Obsah alkoholu je poměrně vysoký, neboť na rozdíl od pálenek nesmí být víno, jakkoliv ředěno. Vyplatí se jej občas proložit sklenkou vody.

Sklenice na víno

Sklenice a karafy na víno

Kdo by neznal sklenice na víno? Prakticky každá domácnost mívá ve své výbavě alespoň jednu sadu. Sklo musí být čiré, aby dobře vynikla barva tekutiny. Vysoká stopka usnadňuje držení a tenký okraj umožňuje jemně rty pocítit teplotu nápoje. Vybírejte pouze skleničky se zabroušenou a nevydutou hranou, po nichž víno stéká pouze na jazyk. Pozornost věnujte též kvalitě skla, které nesmí obsahovat žádné příměsi.

Nalévání přímo z lahve dnes již není považováno za nic nemístného. V prostředí luxusních restaurací a honosných společenských akcí si ovšem popularitu stále udržují karafy na víno, do nichž se nápoj přelévá. Hlavním důvodem je provzdušnění obsahu lahve a také fakt, že v průhledném skle víno vypadá mnohem lákavěji. Karafy obvykle mívají podobu baňky se zúženým hrdlem usnadňujícím nalévání.

Skladování vína

Na rozdíl od destilátů víno často nekupujeme s ohledem na jeho rychlou spotřebu. Naopak, často jej uchováváme pro významná výročí a oslavy. Z toho důvodu je zapotřebí se důkladně zamyslet nad jeho skladováním, zejména pokud jsme hrdými držiteli některého z archivních vin.

Jestliže vlastníte nemovitost s vlastním sklepem, máte napůl vyhráno. Stačí zkontrolovat, zda se vnitřní teplota pohybuje okolo 11 °C a vlhkost dosahuje zhruba 65 %. Nezapomínejte, že láhev musí ležet tak, aby byl korek neustále zvlhčován. Stačí zakoupit speciální regál na víno a všechny své archivní kusy do něj vložit.

Moderní doba naštěstí přináší řešení i pro ty, kterým se zrovna nechce luxusní pití ukládat do společného panelákového sklepa. Spočívá v pořízení tzv. vinotéky, tedy chladničky na víno. Prosklená vitrína je vybavena několika držáky pro uložení lahve naležato. Speciální čidla a přísun elektrické energie pomáhají udržovat vnitřní prostředí podobné tomu ve vinném sklípku.

Druhy vína

V průběhu staletí spatřila světlo světa celá řada nejrůznějších druhů vín. Není proto divu, že jejich klasifikace pořádně nabobtnala a dělení probíhá dle několika hledisek. V současné době jsou zdaleka nejoblíbenější tři klasifikace, jejich detailnějšímu popisu věnujeme následující řádky:

  • Dělení dle barvy
  • Dělení dle obsahu cukru
  • Dělení dle jakostní třídy

Dělení dle barvy

První dělení je zdaleka nejznámější a obvykle se podle něj orientují i laici v supermarketech. Celkově se lze na trhu setkat se čtyřmi skupinami, které se svými vlastnostmi poměrně výrazně liší:

  • Bílé víno – vyráběno z hroznového vína (bílého, červeného, modrého i růžového), rmut se lisuje okamžitě
  • Červené váno – vyráběno z modrých hroznů nakvašením či pomocí tepla, rmut se nechává kvasit po dobu několika dnů před lisováním, výsledkem je větší množství třísloviny a zbytků
  • Růžové víno – vyráběno z modrých hroznů bez nakvašení
  • Oranžové víno – specifický druh bílého vína, který se nesíří a zraje na slupkách, technologie jeho výroby je zdaleka nejstarší

Ze zdravotního hlediska se za nejvhodnější považuje oranžové víno, jehož výrobní proces si dodnes zachovává takřka pravěký charakter. Nejvíce lidské zdraví ohrožuje nadměrná konzumace vína červeného.

Dělení dle obsahu cukru

Dáváte přednost výrazně sladké chuti, nebo nedáte dopustit na trpké, kořeněné aroma? Případně jakožto milovníci kompromisů dáváte přednost polosladkému vínu? Ať už je to jakkoliv, vězte, že označení jednotlivých nápojů vychází z přísně stanovených tabulek daných hodnotami zbytkového cukru na litr. Přesvědčte se sami pohledem na následující tabulky:

Označení vína Podíl zbytkového cukru
Suché Do 4 g/l (do 9 g/l, pokud je rozdíl mezi cukrem a obsahem kyselin menší než 2 g/l)
Polosuché 4–12 g/l (do 18 g/l, pokud je rozdíl mezi cukrem a obsahem kyselin menší než 10 g/l)
Polosladké 12–45 g/l
Sladké Nad 45 g/l

Profesionální degustátoři obvykle považují za nejkvalitnější vína suchá. Laická veřejnost ovšem povětšinou preferuje spíše polosladká nebo sladká vína z důvodu lákavější chuti.

šampaňské

U šumivých produktů je rozdělení ještě o něco málo komplikovanější:

Označení vína Podíl zbytkového cukru
Brut nature Do 3 g/l bez přidání cukru v průběhu kvašení
Extra brut 0–6 g/l
Brut Do 15 g/l
Extra dry 12–20 g/l
Dry 17–35 g/l
Demi-sec 33–50 g/l
Doux Nad 50 g/l

Dělení dle jakostní třídy

Nechcete-li se spokojovat s nejlevnějším čůčem ze supermarketu, doporučujeme si před cestou do obchodu dobře nastudovat rozvržení jakostních tříd. Podle cukernatosti (podílu cukru v bobulích hroznu při lisování – určováno ve stupních normalizovaného moštoměru) a specifických způsobů výroby zákon rozlišuje hned několik základních skupin alkoholu.

Pojmem víno lze charakterizovat nápoj o cukernatosti 11–15°NM. Nelze jej označovat názvem odrůdy. Nad 14°NM označovaném názvem odrůdy se hovoří o tzv. zemském vínu. V rozmezí od 15 do 19°NM se potom jedná o jakostní víno.

Zákon dále rozlišuje poměrně početnou skupinu tzv. jakostních vin s přívlastkem. Takto můžete zakoupit kabinetní víno o cukernatosti 19–21°NM, pozdní sběr charakterizovaný vyšším podílem cukru 21–24°NM, výběr z hroznů (24–27°NM) a konečně výběr z bobulí (27–32°NM).

Stejně tak lze v nabídce vináren najít vína s přívlastkem, jež spatřila světla světa ve specifických podmínkách. Výběr z cibéb tvoří přezrálé bobule o cukernatosti nejméně 32°NM či bobule napadené ušlechtilou plísní botrytis cinerea zvyšující kvalitu výsledného produktu. Výroba ledového vína (minimálně 27°NM) je zahájena sběrem a zpracováním hroznů při teplotě minimálně -6 °C. Tzv. slámové víno (minimálně 27°NM) potom musí být sušeno na slámě či rohožích po dobu alespoň 3 měsíců.

Od jakostní třídy vína se standardně odvíjí jeho cena. Zatímco obyčejné víno lze zakoupit i za cenovku nepřesahující 50 korun, pořízení jakostního vína s přívlastkem může vyjít třeba i na desetinásobek.

červené víno

Nejvýznamnější odrůdy

Poměrně detailně jsme se v předcházejících kapitolách rozepsali o kategorizaci a klasifikaci jednotlivých výrobků. Důležité místo si ovšem zaslouží též základní surovina používaná pro výrobu oblíbeného alkoholu – vinná réva.

Na tomto místě pomineme fakt, že se v mnoha kulturách nedisponujících vhodnými klimatickými podmínkami využívá jiných rostlin. Příkladem za všechny je velmi oblíbené rýžové víno, pocházející z východní Asie. V našich podmínkách se stalo nedílnou součástí naší kuchyně a slouží jako základ většiny imitací oblíbených asijských jídel. I v našich zeměpisných podmínkách si své milovníky získalo hruškové víno, specifické svou sladkou chutí.

Vzhledem k tomu, že v současné době je u nás pěstováno více než 60 různých odrůd vín (více než 1 000 celosvětově), rozhodli jsme se zmínit pouze pětici těch nejstarších a nejvýznamnějších:

  • Rulandské bílé
  • Pálava
  • Tramín červený
  • Frankovka
  • Veltlínské zelené

Samozřejmě, že i Aurelius, Ryzlink, Müller Thurgau nebo Modrý Portugal by si pár řádků zasloužily. Nechceme však, aby se článek stal pouhým výčtem nejrůznějších odrůd a popisem jejich charakteristických vlastností, proto jsme se rozhodli soustředit pouze na ty skutečně nejvýznamnější.

Víno Rulandské bílé

Rulandské bílé i přes svůj německý název pochází z oblasti Burgundska, kde vznikla s největší pravděpodobností ze staršího Rulandského šedého. Jedná se o starobylou odrůdu datující své kořeny do středověku. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána již v roce 1941 jakožto Burgundské bílé.

Víno je oblíbené pro svou charakteristickou plnou a kyselou chuť. Rozeznáte v ní celou řadu ovoce jako hrušky, broskve, či jablka nebo dokonce chlebovou kůrku. Pro své vlastnosti je výsledný produkt vhodný k archivaci, které chuť ještě zvýrazní. Dozrává v období října.

Víno Pálava

Přesunujeme se na české, respektive moravské vinice, na nichž vznikl křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau úplně nový druh Pálava. Do Státní knihy odrůd byl zapsán v roce 1977 a od té doby si získal velkou přízeň napříč střední Evropou.

Vyznačuje se středně velkými hrozny s menšími bobulemi intenzivní chuti. Sběr probíhá na přelomu září a října. V chuti poznáte specifickou kořenitou chuť, která vás možná zprvu poněkud překvapí. Svůj původ nezapře podobností s odrůdou Tramín červený, ovšem naleznete v něm celou řadu specifických chutí typických i pro jiné druhy vín.

Víno Tramín červený

Říká vám něco italské město Termeno? Pokud nikoliv, tak vězte, že zde produkce vína probíhala již v období starověké římské říše. Právě odtud také pochází název Tramín, ačkoliv vzhledem k širokému rozšíření se nelze divit, že je mnohdy znám i pod bohatou škálou jiných jmen. V České republice patří k četně užívaným odrůdám, neboť se pěstuje na více než 600 hektarech.

Dlouhá léta vývoje se poznají v široké škále chutí, kterými se váno vyznačuje. Základ spočívá v divokém ovoci, broskvích a medu, které přecházejí do bohatších tónů koření a dalších ovocných odrůd. Milovníci sladších nápojů by si měli dávat na nedostatečnou kyselinu a zbytkový cukr. Některým mohou chuť a aroma přijít nevýrazná a trpká.

Víno Frankovka

Patříte k hrdým milovníkům kvalitních červených vín? Potom jste již jistě ochutnali starobylou odrůdu Frankovka, která se dočkala zápisu do Státní odrůdové knihy již v roce 1941. Již mnoho staletí předtím se ovšem pravidelně objevovala na stolech šlechty a bohatých měšťanů. Jak již její název napovídá s největší pravděpodobností pochází z oblastí mezi Německem a Francií.

Hrozen i bobule dosahují středních velikostí. Chuť vína je charakteristická vyšší kyselinou a tříslem. Projevují se v ní červené peckoviny (višně a třešně). Sklízí se až ve druhé polovině října. Obecně je považována za ideální pro dlouhou archivaci.

Víno Veltlínské zelené

Copak jsme si schovali na závěr? Samozřejmě, že naši nejhojněji pěstovanou odrůdu, kterou není nic jiného než Veltlínské zelené. Naleznete ji na takřka 10 % všech vinic u nás. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána již dávno – roku 1941. Její kořeny sahají s největší pravděpodobností až do Rakouska či Itálie, přičemž podobně jako většina našich zástupců byla vyšlechtěna již v dávných dobách.

Hrozen je velký, bobule střední. Víno je oblíbené pro své silné aroma a charakteristickou chuť svéráznými tóny zeleného popře, zeleného jablka či květu lípy. Podstatnou výhodu spatřujeme také v obvykle vysoké kvalitě sklizně a relativně nízké náročnosti. Odrůda také představuje optimální základ pro výrobu sektů a archivních, dlouho zrajících nápojů.

Zdroje:

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 3.6 (5 hlasů)

Autor článku

Michaela
Michaela

Kromě dobré kávy a hudby miluju nakupování. A především nakupování online. Ve světě e-shopů jsem jako doma a vždy vím, kde se co šustne. Proto vám mohu přinášet ty nejlepší tipy na dárky pro vaše blízké.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář